Redactieblog

697 x bekeken 1 reactie

VWA: aantal meldingen dierziekten in 2009 omlaag

Het aantal meldingen van verdenkingen van meldingsplichtige dierziekten was afgelopen jaar lager dan de jaren daarvoor.

Dat blijkt uit gegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het afgelopen jaar zijn er 1.240 verdenkingen van dierziekten geweest. "Vanaf 2006 zijn er jaarlijks altijd meer dan 1240 verdenkingen geweest. Dit was soms veel hoger door incidenten, zoals bij de import van kalveren uit Groot-Brittannië die besmet waren met runder-TBC", aldus een woordvoerder van de VWA.

De meeste meldingen van een verdenking worden door dierenartsen gedaan. "Weinig meldingen komen van de veehouders zelf", zegt de woordvoerder. Dit jaar zijn in Nederland besmettingen vastgesteld met Q-koorts, rabiës bij vleermuizen, NCD, scrapie, koepokken en het IHN-virus bij vissen. In totaal waren er 141 bevestigde gevallen van meldingsplichtige dierziekten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    ja ik zou het ook niet willen melden als een koe koorts heeft gaan ze alle beesten afmaken in een 100 km straal onder het motto koeien griep uiterst gevaarlijk

Of registreer je om te kunnen reageren.