Redactieblog

362 x bekeken

Risico op leverbotbesmetting is dit jaar klein

De werkgroep Leverbotprognose verwacht dit jaar geen leverbotinfectie bij schapen en rundvee.

Dat meldt de werkgroep van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) na onderzoek. Door het droge weer in het najaar van 2009 en het koude en droge voorjaar van 2010 heeft er een zeer geringe verjonging van de leverbotslakkenpopulatie plaatsgevonden. Door de droge maanden april, mei en juni zijn bovendien nauwelijks slakken besmet geraakt met leverbot. "Door het natte weer van juli en augustus neemt de slakkenpopulatie wel toe, maar de periode is waarschijnlijk te kort om een infectie op het gras af te zetten", aldus de werkgroep.

De deskundigen adviseren veehouders om alleen dieren te behandelen tegen leverbot na onderzoek. Om resistentie tegen de ontwormmiddelen te voorkomen is het belangrijk om zorgvuldig met de middelen om te gaan. In delen van Nederland zijn de leverbotten resistent geworden tegen de middelen die worden ingezet om infectie te voorkomen.

Leverbotziekte komt voornamelijk voor bij runderen, schapen en geiten en wordt veroorzaakt door een platworm in de lever. In de levenscyclus van de leverbot fungeert de slak als tussengastheer.

Of registreer je om te kunnen reageren.