Redactieblog

Resistente bacteriën in meeuwenpoep

Meeuwen verspreiden mogelijk bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.

Dat blijkt uit Portugees onderzoek. In de poep van Pontische meeuwen blijkt 10 procent van de bacteriën resist voor een veel gebruikt antibioticum. De dieren hebben de infecties mogelijk opgelopen door van het huisvuil van mensen te eten.

Volgens onderzoeker Gilberto Igrejas kunnen meeuwen resistentie tegen antibiotica verspreiden onder micro-organismen op verschillende plekken. Ook bacteriën waarmee mensen in contact komen, kunnen op die manier ongevoelig worden voor antibiotica. "Trekvogels die zich over grote afstanden verplaatsen, kunnen de resistente bacteriën verder verspreiden", zegt Igrejas op BBC News.

Het onderzoek werd gedaan bij meeuwen op een eiland voor de Portugese kust.

Of registreer je om te kunnen reageren.