Redactieblog

339 x bekeken

RIVM: geen reden kip te mijden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet geen aanleiding om het eten van kippenvlees te ontraden of om kip uit de handel te nemen.

Dat zegt de organisatie na de onrust die is ontstaan. Vorige week presenteerde een RIVM-onderzoeker dat een 85-jarige vrouw is overleden door een besmetting met een ESBL-vormende bacterie, waarschijnlijk door kipconsumptie. "De onderzoeker heeft niet gezegd dat de kip uit het schap gehaald moet worden, maar dat is wel in de media terecht gekomen", aldus het RIVM.

De organisatie maakt zich wel zorgen over ESBL’s. "ESBL-producerende bacteriën zijn aangetroffen bij rauw kippenvlees in winkels. Tijdens het slachten kunnen ESBL-producerende bacteriën de buitenkant van het vlees besmetten. Daarom moet bij het bereidingsproces hygiënisch gewerkt worden. Het vlees moet door en door worden verhit, zodat alle bacteriën dood gaan", aldus RIVM.

Extra maatregelen zijn op dit moment niet nodig. Binnenkort komt voor de tweede keer een deskundigenberaad bijeen om de meest recente inzichten op het gebied van ESBL te bespreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.