Redactieblog

225 x bekeken 2 reacties

'Q-koorts in Utrecht anders dan in rest van Nederland'

De situatie van Q-koorts in de provincie Utrecht was in 2009 anders dan in andere provincies.

Dat zegt Ans van Lier, arts maatschappelijke gezondheid van de GGD in Utrecht. "In Utrecht leken in tegenstelling tot in andere provincies ook kleinschalige schapen- en geitenbedrijven een rol te spelen bij de besmetting van mensen", aldus Van Lier.

Uit onderzoek blijkt dat in de provincie Utrecht een verhoogde aantallen Q-koortspatiënten waren in een straal van 3 tot 4 kilometer rondom een grootschalig besmet geitenbedrijf en twee of drie besmette kleinschalige geiten- en schapenbedrijven.

De GGD heeft in samenwerking met het RIVM en dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek onderzoek gedaan naar Q-koorts bij kleinschalige schapen- en geitenhouderijen. "De resultaten zijn nog niet bekend, maar uit de voorlopige resultaten blijkt dat het mee valt. De alarmbellen gaan nog niet rinkelen, maar er is wel Q-koorts gevonden", aldus Van Lier. Ze vult aan dat de situatie in 2010 in Utrecht niet anders lijkt dan in de rest van het land. "Het aantal Q-koortspatiënten in Utrecht is afgenomen van 124 in 2009 naar 43 in 2010. Dit lijkt een effect van de maatregelen op de grootschalige bedrijven", aldus Van Lier.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  william

  Uit het verhaal maak ik op dat er in Utrecht maar rond één van de vijf besmette bedrijven mensen met antistoffen zijn gevonden (de term patiënt is namelijk in bijna alle gevallen onterecht:bron www.q-koortsbesmetting.nl). Dit is een bewijs dat de cluster theorie niet betrouwbaar is want als maar rond één van de vijf besmette bedrijven in onze provincie iets word gevonden kan het bedrijf nooit (alleen) de oorzaak zijn, dan had er immers rond de andere besmette bedrijven ook iets gevonden moeten worden.
  Dit is hopelijk een gunstige wending in het Q-koorts schandaal omdat het vergrootglas nu eindelijk van de proffesionele bedrijven afgehaald lijkt te worden zonder dat dit hard op gezegd word uiteraard. Mevr van Lier verbind alleen nog niet de goede conclusie aan de cijfers want de maatregelen die op de andere vier bedrijven genomen zijn kunnen hier natuurlijk sowieso geen effect op hebben gehad. Dit zelfde geld naar mijn mening ook op het bedrijf waar wel "patienten" omheen zijn gevonden aangezien andere besmettingsbronnen niet uitgesloten zijn.
  Nu maar hopen dat er 15 september alsnog een verstandig besluit word genomen over de motie snijders, dit zou dan meteen het eerste verstandige besluit na alles vanaf 8 december 2009 zijn......aangezien de politiek liever de waarheid verdraaid dan het beleid ben ik er bang voor........

 • no-profile-image

  Monique

  Mw. Van Lier vergeet nog 1 ding. Zijn de getelde patiënten in 2009 wel daadwerkelijk in dat jaar besmet met Q-koorts? In 2009 konden ze met de test nog niet bepalen wanneer de mensen besmet zijn geraakt.
  Dus hoe betrouwbaar zijn de gegevens eigenlijk waarop een heel drama voor vele geitenboeren is gebaseerd?

Of registreer je om te kunnen reageren.