Redactieblog

330 x bekeken

Predikant: alleen ruimen met perspectief

De overheid mag geen dieren ruimen zonder mensen bedrijfsperspectief te geven. Dat zegt predikant Hans Bok tijdens een symposium over zoönosen van het RIVM.

"Met het ruimen van vee haal je niet alleen de broodwinning bij mensen weg, je neemt ze ook hun levenswerk af. De betrokken ondernemers zijn hiermee ernstig aangetast in hun bestaan", zegt Bok. Hij vindt dat de overheid meer aandacht moet hebben voor de gevolgen van ruimingen op de ziel van de mens.

Bok vindt dat de overheid veel meer aandacht voor communicatie moet hebben bij het hele aspect. "Hoe is het mogelijk dat een geitenhouder gebeld wordt met de boodschap dat hun bedrijf verdacht is. Dat klinkt als een arrestatie en dat doet nogal wat met mensen", zegt Bok.

Hij zegt dat er sinds 2001 wel veel verbeterd is. "Het feit dat er dierenartsen zijn die voor hun veehouders de ruimingen willen begeleiden is een magistrale oplossing. Dat geeft een beter gevoel over de situatie omdat een vertrouwd iemand betrokken is bij ruiming", aldus de predikant.

Door de grootschalige ruimingen, de twijfel over de noodzaak hiervan én de lange onzekerheid over de toekomst is het vertrouwen van de geitenhouders in de overheid weg, zegt Bok. "De enige weg om het vertrouwen terug te winnen is gezamenlijk te zoeken naar perspectief voor de getroffen bedrijven."

Of registreer je om te kunnen reageren.