Redactieblog

1 reactie

'Overheid frustreert verkoop bedrijven'

Het is rustig op de grondmarkt in Noord-Holland. ”Er zijn weinig transacties van losse grond en de prijzen zijn stabiel”, zegt makelaar Sjaak Swart van LTO Vastgoed uit Haarlem.

”Projectontwikkelaars zijn al twee jaar niet meer actief op de grondmarkt. Dit leidt ertoe dat er minder agrariërs op de markt zijn die hun grond aan projectontwikkelaars of overheidsinstellingen hebben verkocht en op zoek zijn naar nieuwe grond”, aldus Swart. De verwachting dat de grondprijs door de economische crisis zou dalen, zet in Noord-Holland nog niet door. ”Kopers willen minder betalen voor de grond, maar verkopers houden de prijs vast. Dit leidt ertoe dat er minder transacties zijn.” Wel is de hogere waarde van warme gronden rondom steden verdwenen.

De grondprijzen in Noord-Holland variëren voor betere grond in de Wieringermeer en West-Friesland van 40.000 tot 50.000 euro. Grond alleen geschikt voor grasland varieert van 30.000 tot 45.000 euro per hectare.
De handel in complete bedrijven verloopt in Noord-Holland moeizaam. ”Het aantal verplaatsers is aanzienlijk afgenomen. Hierdoor hebben verplaatsers die op de markt zijn meer keus en de mogelijkheid om kritischer te kijken”, zegt Swart. Doordat alleen courante bedrijven verkocht worden aan een nieuwe agrarische ondernemer, overwegen veel stoppers om het bedrijf in delen te verkopen.  De grond gaat naar ondernemers die hun bedrijf willen vergroten en de gebouwen worden aan particulieren verkocht. ”Hierbij lopen we in verschillende gebieden tegen regelgeving aan. Gemeenten in West-Friesland, met name de gemeente Stede Broec, willen de agrarische bestemming van de panden niet wijzigen in een woonbestemming. Hierdoor kunnen veel agrariërs hun bedrijf niet verkopen”, zegt Swart.

Makelaars lopen hier regelmatig tegenaan. ”Gemeenten zouden hier beter in mee moeten denken. Tijden veranderen en kleine vollegrondsgroentebedrijfjes met enkele hectares zijn in deze tijd niet meer als volwaardig bedrijf te runnen. De gebouwen zullen een andere bestemming moeten krijgen om het platteland leefbaar te houden”, zegt Swart. Soms kan gebruik gemaakt worden van de ruimte-voor-ruimte-regeling, waarbij gebouwen gesloopt worden in ruil voor een nieuwe bouwkavel.
Over de prijsontwikkeling is Swart niet negatief. ”De melkprijs is beter dan vorig jaar en ook de vooruitzichten voor de akkerbouw en tuinbouw zijn nu beter. In combinatie met de huidige lage rente kan de vraag naar grond weer toenemen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans

    De melkprijs is zeker hoger dan vorig jaar maar nog niet hoog genoeg Sjaak Swart . GEGROET HANS

Of registreer je om te kunnen reageren.