Redactieblog

7 reacties

Onwikkeling biogassector loopt achter

De ontwikkeling van de biogassector in Nederland loopt ver achter op andere landen in Europa. Dat komt volgens directeur Roel Slotman van het Duitse EnviTec Biogas vooral door het investeringsklimaat.

”In Nederland is geen stabiele wetgeving en de energieprijs is laag. Dit weerhoudt investeerders ervan hier te investeren in de productie van biogas”, aldus Slotman. Hij legt uit dat je in Nederland, om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling duurzame energie (SDE), eerst alle vergunningen rond moet hebben.

”Voordat je subsidie kunt aanvragen moet je al een investering hebben gedaan van 100.000 euro. Vervolgens is het onzeker of je de subsidie krijgt toegekend. De SDE-regeling is iedere keer overvraagd, waardoor niet iedereen de subsidie krijgt.”

Ook de relatief lage vergoeding van circa 18 cent per kilowattuur zorgt ervoor dat de investering pas na lange tijd terugverdiend kan worden, zegt Slotman.

In Duitsland, Italië, België en de Oost-Europese landen is het veel aantrekkelijker om te investeren in duurzame energie, ervaart het bedrijf, dat in Europa zo’n 350 biogasinstallaties heeft gebouwd waarvan twee in Nederland.

Slotman merkt op dat de techniek voor biogasproductie is ontwikkeld in Nederland, maar dat Nederland door gecompliceerd en steeds veranderend overheidsbeleid nu een forse achterstand heeft opgelopen. ”Met stabiele regelgeving en aanpassing van het beleid kan Nederland mogelijk weer aanhaken.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Weg

  Elke vorm van subsidie is gelijk aan in de broek pissen, je voelt je even lekker warm, daarna wordt het verschrikkelijk naar en koud.

 • no-profile-image

  Han

  Nederland heeft de >biogas technologie< ontwikkelt, om er geld aan te verdienen. Dit doeje niet door iedere installatie met zakken geld te subsidieren. Je doet dit door het concept te >verkopen<. Laten we ons realisen hoeveel subsidie Duitsalnd toelegt p zijn bio en wind energie, dit zijn bedragen die de miljard euro dicht naderen of reeds oveschreden hebben. helaas dit geld is Den Haag niet voor handen, onze aardgas winst van de laatse 40 jaar is op gegaan aan >leuke dingen<.

 • no-profile-image

  inmiddels de buik vol van

  Je moet eigenlijk eens nodig af van het beeld dat biogas (en andere groene stroom) zoveel subsidie nodig heeft.
  Als een biogasboer datgene ontvangt wat een gemiddelde consument voor zijn stroom betaald, heeft hij de exploitatie redelijk sluitend. De overheid echter wil liever ecotax incasseren over grijze stroom. Als we in Nederland dus massaal overgaan naar groene stroomproductie valt deze inkomstenbron weg en krijgt de overheid de begroting nooit meer sluitend..... Wie is er nu verslaafd aan subsidie?
  Energiebeleid is een kwestie van keuze's maken. Kernenergie voor 2,5 ct uit Frankrijk, stroom uit gas- of kolengestookte centrale's voor 6 ct., stroom uit windenergie voor ca. 10 ct. of stroom uit biomassa voor 18 ct. Zonne-energie spant met 45 ct. per kWh. de kroon. De politiek moet hierin keuze's maken. Daarbij past het niet om groene stroomproducenten af te schilderen als ordinaire subsidievreters.

 • no-profile-image

  gert

  onzekerheid voor de investeerders door de overheid

 • no-profile-image

  nico

  subsidie is niet voor de biogasboeren maar voor de toeleveranciers des te hoger de subsidie des te meer moet je/en willen ze\ betalen voor grondstoffen ook landhuur is al veel hoger geworden doordoor zullen er na de subsidie periode vele vergisters stoppen door een slimmere manier van subsidie verlenen kunnen we veel rendabeler draaien en ook na de subsidie periode gewoon doorgaan. we zouden veel meer moeten naar lokalvoor lokal grondstoffen zouden binnen een straal van bv 50 km om een vergister vandaan komen

 • no-profile-image

  Ewoud

  Waarom miljarden aan subsidie verlenen aan het opwekken van biogas.
  Alle energie op aarde is direct of indirect afkomstig van de zon. Men kan dan toch veel beter die miljarden investeren aan het verbeteren van zonnecellen, zodat we de energie direct kunne opslaan en gebruiken. Een zonnecel in combinatie met een opslagmethode als waterstof is de enige echt duurzame oplossing voor ons energieprobleem.

 • no-profile-image

  Han

  Ewoud ik kan met je mee gaan in dezen. Helaas geeft zonne energie na installatie minder werk dan biogasinstallaties die je elke dag moet voeren als waren het koeien. Biogas is uitgevonden om van ons afval af te komen op een nuttige manier, maar ook hier komen weer vindingrijke jongens die na afbouw van landbouwsubsidie de boeren weer subsidieeren via groene energie subsidie.
  Mijn volgende punt tegen bio energie is het feit dat straks alle oogst restanten worden geoogst voor biofuell, het gevolg zal zijn een uitgeputte bodem wegens te kort aan organisch materiaal. De Biofuell producenten hebben nl. van boeren geen verstand, net als politicie die op dit punt doorgaans raaskallen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.