Redactieblog

Onduidelijk of paard met EIA in Nederland is besmet

Het is nog niet duidelijk of het paard in Engeland met Equine Infectieuse Anemie (EIA) besmet is geraakt in Nederland.

Dat zegt de hoogste veterinair van het ministerie van landbouw, Christianne Bruscke. Het paard is afkomstig van een handelsbedrijf in Ede dat zowel paarden importeert als exporteert. "Het I&R systeem in de paardensector is niet zo geregeld als bijvoorbeeld bij runderen, waardoor we niet weten of dit paard is geïmporteerd naar Nederland om vervolgens doorverkocht te worden naar Engeland."

Het bedrijf in Ede is geblokkeerd en alle aanwezige paarden worden onderzocht op moeraskoorts. Eventueel besmette dieren hoeven volgens Nederlandse regelgeving niet worden geruimd. In de omliggende landen is dit wel verplicht. "EIA is moeilijk overdraagbaar, waardoor we niet in de regelgeving hebben opgenomen dat de dieren geëuthanaseerd moeten worden. Het risico van deze ziekte is dat een besmet paard levenslang drager van de ziekte blijft", zegt Bruschke. Een bedrijf met een besmet paard blijft geblokkeerd, tenzij het dier wordt afgevoerd en het bedrijf negentig dagen vrij is van de ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.