Redactieblog

619 x bekeken 2 reacties

Onderzoek: biomassa goedkoop omzetten in olie

Het onderzoeksbureau Impact van de Universiteit van Twente heeft een methode ontwikkeld om biomassa zo efficiënt en goedkoop mogelijk om te zetten in olie.

De olie is van een zodanige kwaliteit dat deze door raffinaderijen verwerkt kan worden tot transportbrandstof. Onderzoeker Sascha Kersten van de universiteit Twente verwacht dat in 2020 veel auto’s en zeker vrachtauto’s op deze biobrandstoffen zullen rijden.

Bij de productie van olie uit biomassa wordt pyrolyse toegepast. Bij pyrolyse wordt een vaste stof vloeibaar gemaakt. Dit resulteert in pyrolyse-olie. Deze olie is nog niet geschikt om in een bestaande raffinaderij te verwerken. Door aan de pyrolyse-olie waterstof toe te voegen wordt de zuurstof aan het product onttrokken. Daarna is de olie wel geschikt voor bestaande raffinaderijen.

"Om het waterstof te laten reageren met de pyrolyse-olie is een hoge waterstofdruk, een hoge temperatuur en een katalysator vereist. Bij dit zogenaamde upgrading proces krijg je een mengsel van een waterige fractie en een oliefractie. De oliefractie kan direct naar de raffinaderij", legt Kersten uit. Nadeel van de methode is dat waterstof erg duur is. De onderzoekers werken daarom aan een methode om zo min mogelijk waterstof te gebruiken bij het proces.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Hopelijk werkt dit, uitputting van de bodem niet in de hand. Uiteraard kunnen we alle gewas resten oogsten, maar dit gaat ten koste van het organische stof gehalte en daarmee de bodemvruchrbaarheid. Verder vraag ik me af hoeveel mineralen in het milieu verdwijnen en dus niet terug gewonnen kunnen worden voor hergebruik (P,N,K en micro elementen). Hier komt nog bij dat dit systeem in eerste instantie is uitgedacht om de bergen organisch afval uit o.a. de tropen te valoriseren. Dit betekent dat er een enorme hoeveelheid CO2 in het mlieu komt die nu vast gelegd zijn in moeilijk of net te verteren afval (o.a. kokosvezel en koffiebonen doppen). Deze afval berg werkt nu als een CO2 buffer, zodat de planten hun benodigde CO2 opnemen uit de atmosfeer (CO2 uit bv olie).

  • no-profile-image

    john

    die biomassa komt in ieder geval in een kringloop. door de olie op te pompen die nu diep onder de bodem zit brengen we veel meer co2 in de lucht.. co2 die aarde opgeslagen heeft om ons dit leefbaar klimaat te geven.. maar jah op de een of andere manier krijgen de kringlopen de schuld van onze milieu problematiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.