423 x bekeken 2 reacties

Onderhandelingen GLB zwaar

De onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2013 verlopen zeer moeizaam.

Er bestaan grote verschillen tussen de lidstaten over de grondslag van de inkomenstoeslagen en de mate van verduurzaming. Morgen vergaderen de Europese landbouwministers in La Hulpe, nabij Brussel, over de doelstellingen van de eerste pijler van het GLB en de vraag in hoeverre meer flexibiliteit voor de afzonderlijke lidstaten is gewenst. Volgens de Vlaamse minister-president en minister van landbouw Kris Peeters zullen het zware onderhandelingen worden.

"Het is een heel delicaat debat", zei hij vandaag tijdens een werkbezoek van de landbouwministers aan de Mechelse Veilingen. "Iedereen is het erover eens dat we meer rekening moeten houden met maatschappelijke bekommernissen zonder drastisch in breken op bestaande rechten. Als je er iets bijkrijgt is dat geen probleem, maar zodra er wat wordt weggehaald wel. Het zal niet van een leien dakje gaan."

Landbouwminister Gerda Verburg bevestigt dat. "Er moet stevig worden onderhandeld", stelt zij. "De bomen groeien niet meer tot in de hemel, niet in Brussel en niet in de lidstaten. Het wordt moeilijk hoor." Een van de twistpunten is de grondslag voor de inkomenstoeslagen. De historische referentie verdwijnt, maar over het alternatief zijn de lidstaten het nog niet eens. Hetzelfde geldt voor de manier waarop rekening moet worden gehouden met maatschappelijke eisen.

En dan is er nog de kwestie van het budget. Recent heeft eurocommissaris Janusz Lewandowski van begroting aangegeven het aandeel van de landbouw op de begroting te willen verkleinen. Tegelijkertijd dringen de nieuwe lidstaten aan op een groter deel van subsidietaart.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Ben benieuwd hoeveel van de Nederlandse inkomenstoeslagen Verburg verkwanselt ten gunste van het buitenland.

  • no-profile-image

    dirk

    Veel!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.