Redactieblog

1 reactie

'Minder Q-koorts bij dierenartsen gezelschapsdieren'

Dierenartsen die met landbouwhuisdieren werken hebben vaker antistoffen tegen Q-koorts dan dierenartsen die met huisdieren werken.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. "Ruim 80 procent van de dierenartsen die met landbouwhuisdieren werken heeft antistoffen tegen Q-koorts. Bij dierenartsen die gericht zijn op gezelschapsdieren is dit 37,5 procent", zegt Yvonne van Duijnhoven van het RIVM op het jubileumcongres van diergeneeskundig centrum De Lingehoeve in Lienden. Bij studenten die opgeleid worden tot dierenarts liggen de percentages lager, maar bij deze groep worden wel meer recente besmettingen vastgesteld.

Vorig jaar werd ook onderzoek gedaan naar Q-koorts bij geitenhouders. Hierbij blijkt dat 83 procent van de geitenhouders in Noord-Brabant en het zuiden van Gelderland antistoffen hebben, terwijl dit in de rest van het land bij 55 procent van de geitenhouders het geval is.

Eén reactie

 • no-profile-image

  monique

  "Ruim 80% van de dierenartsen die met landbouwhuisdieren werken heeft antistoffen tegen Q-koorts." Hoeveel dierenartsen daarvan komen er op geitenbedrijven?
  Zeker de helft nog niet!
  Komt het dan bij niemand op om te vragen waar de rest het opgelopen heeft??????
  Word eens wakker daar in Den Haag!

Of registreer je om te kunnen reageren.