351 x bekeken

LTO: sluit bondgenootschap met Duitsland

Nederland moet bij de onderhandelingen over het nieuwe Europese landbouwbeleid (GLB) toenadering zoeken tot Duitsland en Frankrijk.

Dat zei LTO-voorzitter Albert Jan Maat dinsdagavond tijdens een netwerkbijeenkomst van zijn organisatie. Hij verwees daarbij nadrukkelijk naar het onlangs gepresenteerde discussiestuk van de twee landbouwgrootmachten over de toekomst van het GLB. “Tegen Den Haag zeg ik: wij verdienen in Duitsland meer dan in Nederland”, aldus Maat. “Richt je daarom op het zoeken van bondgenootschappen.”

Het voorstel van de Fransen en Duitsers is een stuk behoudender van aard dan de twee jaar geleden gepubliceerde Houtskoolschets van landbouwminister Gerda Verburg, die een grotere rol voor maatschappelijke diensten in het GLB wil. Volgens directeur-generaal Hans Hoogeveen van het ministerie van landbouw, ook aanwezig op de bijeenkomst, zijn er echter voldoende aanknopingspunten om tot overeenstemming te komen.

Maat riep verder het beoogde kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, op eenheid uit te stralen in het buitenland. Ook hield hij een pleidooi voor een ‘fiscaal uitdagend’ maatregelenpakket, wat vooral betekent dat er geen lastenverzwaringen mogen worden doorgevoerd, en keerde hij zich tegen de op handen zijnde fusie van de ministeries van LNV en EZ.

Of registreer je om te kunnen reageren.