Redactieblog

6 reacties

LTO: slachtdieren in omgeving slachten

Uit welzijns- en veterinair oogpunt moet slachtvee in eigen regio geslacht worden.

Dat zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO Nederland op een symposium van diergeneeskundig centrum De Lingehoeve.

"Het is niet nodig om twintig slachterijen voorbij te rijden voordat het slachtvee bij een bepaalde slachterij aan komt. Dat is niet goed voor het welzijn van het vee, het risico op dierziekten én de kwaliteit van het product. Dieren worden tijdens het transport niet zwaarder", aldus Van Hoof.

Hij vindt dat slachtvee binnen een bepaalde kilometerzone geslacht moet worden. "Of dat net over de grens in Duitsland is of toch nog in Nederland maakt niet uit. Maar binnen een straal van 500 kilometer is voldoende keuze van slachterijen om hiermee de vrije marktwerking niet te belemmeren", aldus Van Hoof.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Freek

  Jaja, eerst de VION, lees de ZLTO, alle slachterijen over laten nemen en dan LTO er voor laten pleiten om de transportafstand te beperken zodat de kas in Tilburg automatisch gevuld wordt.....

 • no-profile-image

  Biggenfokker

  Nou dit zou moeten kunnen, maar als we dit jaar weer zien hoeveel er ver weg geexporteerd wordt dus boven 500 km, zou ik benieuwd zijn geweest wat de prijs had gedaan. Toon bedoeld mooi 500 km is wel waar vion het voor het zeggen heeft wat betrefd prijsvorming. Schijnbaar produceren we gewoon te veel in nederland en duitsland.

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Welke pet heeft van Hoof op als hij dit zegt?
  Die van Vion of van LTO-bestuurder?

 • no-profile-image

  Demeter

  Rijden kost niet alleen vervoerskosten, maar ook verliezen dieren door uittreden van vocht zo'n 2 tot 5% aan gewicht volgens onderzoeken. Dit scheelt dus ook kilo's aan slachtgewicht + dat het kwaliteit van het vlees niet ten goede komt. (Denk aan DFD, Dark Firm Dry vlees e.d.)
  Komt daarbij dat je het je dieren waar je goed op hebt gepast niet wilt aandoen.

 • no-profile-image

  kees

  Alles hebben we gehad. Slachterijen voerfabrieken,kennis, boeren die het werk graag deden, de keten erom heen, iedereen die een boer een rekening kon sturen en zodoende economische groei creeerde. Nu is alles weg. Geen concurrentie en een slechte stemming onder de boeren waar geen opvolging volgt. En maar meer onzinnige regels verzinnen.

 • no-profile-image

  als je het

  Welke van de 6 petten???

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.