3 reacties

LNV: korting weigeraars oormerk is toegestaan

De korting op subsidie voor agrarisch natuurbeheer voor oormerkweigeraars is geen schending van het convenant tussen overheid en deze groep.

Dat stelt landbouwminister Gerda Verburg in antwoord op vragen van de SP. Veehouders die weigeren hun dieren te oormerken, krijgen een korting van 20 procent op Europese steun. Dat geldt ook voor gelden uit het Plattelandsontwikkelingsprogramma, zoals agrarisch natuurbeheer. Volgens Verburg is dit niet in strijd met afspraken die zij met oormerkweigeraars heeft gemaakt, omdat die enkel het afzien van strafrechtelijke vervolging en bestuursdwang behelzen.

De minister stelt bovendien dat het kortingspercentage dat zij de veehouders heeft opgelegd, coulant is. Normaal gesproken legt zij bij een herhaaldelijke overtreding van de regels een korting op van 30 procent. De kwestie opnieuw aankaarten in Brussel, om oormerkweigeraars helemaal te ontzien, heeft volgens haar geen zin.

De oormerkweigeraars zijn het niet met Verburg eens, vertelt woordvoerder Thom de Groot. Hij weet ook te melden dat de oormerkweigeraars zojuist een uitnodiging van landbouwcommissaris Dacian Ciolos hebben ontvangen, speciaal om de kwestie van de kortingen op de toeslagen toe te lichten. De Commissie was eerder dit jaar door de oormerkweigeraars benaderd om te horen hoe op Europees niveau wordt gedacht over het respecteren van gewetensbezwaren. Volgens De Groot neemt de Europese Commissie de klacht van de veehouders heel serieus.

Overigens hebben de oormerkweigeraars ook een uitnodiging ontvangen voor een vervolggesprek met LNV. Dit zal plaatsvinden na het gesprek van de oormerkweigeraars met de Europese Commissie. Niet duidelijk is of LNV daarmee aangeeft dat het mogelijk toch wil bewegen in de zaak van de kortingen. De Groot vermoedt dat het ministerie zijn opstelling ook zal laten afhangen van de uitkomst van het gesprek tussen de oormerkweigeraars en de Europese Commissie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Nee, dat wordt verdubbeld.

 • no-profile-image

  TIJS

  SBB / subsidie Oostvaardersplassen? Zeker misdaad loont!!!!!!

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Worden de eigenaars van de runderen in Oostvaardersplassen, SBB, ook gekort op
  hun subsidie van de overheid??

Of registreer je om te kunnen reageren.