Redactieblog

'Huisarts moet zoönose melden bij dierenarts'

Huisartsen en medici die een bijzondere ziekte bij mensen vaststellen die mogelijk afkomstig is vanuit dieren moeten dit ook melden bij dierenartsen.

Die oproep doet Christianne Bruschke, chief veterinary officer van het ministerie van landbouw op een congres over Zoönosen van het RIVM. "Er zijn dierziekten die overgaan op mensen die bij de mens wel klachten geeft maar bij dieren niet. Het is dus van belang dat wanneer iemand zo'n ziekte vaststelt bij mensen dit ook bij de dierenarts meldt, zodat zij verder onderzoek kunnen doen", legt Bruschke uit.

Tijdens het congres werd veel aandacht gevraagd voor een betere communicatie tussen artsen en dierenartsen. "De helft van het werk van een dierenarts heeft te maken met de volksgezondheid. Namelijk het totale preventieve deel", zei Frans van Knapen, hoogleraar veterinaire volksgezondheid van de Universiteit Utrecht. Hij vindt dat humane medici ook meer aandacht moeten hebben voor de brede gezondheid van mens en dier. "Eigenlijk zijn we allemaal bezig met één gezondheid."

Of registreer je om te kunnen reageren.