Redactieblog

250 x bekeken 2 reacties

Gelderse partijen akkoord over stikstof

LTO Noord Gelderland en de Gelderse Milieufederatie (GMF) zijn op hoofdlijnen akkoord over het terugdringen van de stikstofdepositie op de Gelderse Natura 2000 gebieden.

Dat meldt LTO Noord. "Beide partijen zijn bereid concessies te doen. Wat ons betreft kan er in het najaar een akkoord worden gesloten", zeggen Ben Lichtenberg van LTO Noord en directeur Volkert Vintges van GMF. Het akkoord zal gebaseerd zijn op een combinatie van generiek en gebiedsgericht beleid.

De partijen zijn het eens dat niet alle veebedrijven hoeven een Natuurbeschermingswet (NB)-vergunning. "Alleen bedrijven die een hogere depositie veroorzaken dan de zogenaamde drempelwaarde zijn vergunningplichtig. Ze kunnen een vergunning krijgen door rechten aan te kopen of emissiebeperkende maatregelen te nemen", zegt LTO Noord.

Voor grondgebonden veehouderijen wordt een apart regime in het stikstofkader opgenomen. Bedrijven die een te hoge depositie veroorzaken op een Natura 2000 gebied, zogenaamde piekbelasters, moeten hun belasting terugbrengen. Als peildatum voor NB-plichtige bedrijven stellen LTO en GMF februari 2009 voor.

LTO Noord en GMF vinden dat de provincie Gelderland wel haast moet maken bij het uitwerken van het stikstofkader, zodat dit in het najaar in werking kan treden. De Tweede Kamer houdt volgende week een hoorzitting over de stikstofaanpak.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a hamstra

  He, he, komen eindelijk de zandverstuivingen terug.
  Je vraagt je toch af met welk recht die boeren daar nog zitten.
  Goed gedaan L.T.O ., met die BOEREN.
  en Veerman ook blij.

 • no-profile-image

  poep

  Maw de varkenshouderij mag het probleem voor de melkvee weer eens oplossen. Nou dan hebben ze een mooi probleem erbij want er is geen varkenshouder die investeert in ammoniak dus schiet niemand er wat mee op. Goed gedaan lto !!

Of registreer je om te kunnen reageren.