185 x bekeken

Frans-Duits voor GLB voorstel valt goed

Veel Europese lidstaten scharen zich achter het Frans-Duitse voorstel voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

De Franse landbouwminister Bruno Le Maire rekent op de steun van 20 van de 27 landen.

Dat bleek vandaag tijdens de derde en laatste dag van de informele landbouwraad in La Hulpe, nabij Brussel. Hoewel het vorige week gepresenteerde stuk van Le Maire en zijn Duitse ambtgenoot Ilse Aigner niet officieel op de agenda stond, was het wel een van de belangrijkste gespreksonderwerpen. Veel lidstaten lijken de voorstellen in meer of mindere mate te steunen.

Zo heeft onder meer gastheer België zich er positief over uitgelaten. De Vlaamse minister-president en minister van landbouw Kris Peeters zegt voorstander te zijn van stapsgewijze aanpassingen met een niet al te grote inbreuk op de bestaande rechten van boeren. Ook de Finnen hebben zich openlijk achter Le Maire en Aigner geschaard.

Groot-Brittannië sprak juist zijn bezorgdheid uit over het voorstel. Met name de roep om meer flexibiliteit voor de lidstaten is volgens de Britten niet wenselijk. Nederland lijkt evenmin veel voor het plan te voelen, hoewel landbouwminister Gerda Verburg wel heeft gezegd op bepaalde overeenkomsten te zien met haar eigen Houtskoolschets.

Eurocommissaris Dacian Ciolos komt pas over twee maanden met zijn eigen plannen. Hoewel de onderhandelingen moeizaam verlopen, verwacht hij dat het nieuwe GLB zoals gepland in 2013 gereedkomt. ”Ik heb een optimistische aard”, zei hij vandaag. "Die vraag stel ik mijzelf niet eens."

Of registreer je om te kunnen reageren.