Redactieblog

'Dierziekte melden bij privaat bedrijf is geen probleem'

De monitoring van een dierziekte door een privaat bedrijf laten uitvoeren is geen probleem.

Dat zegt Christianne Bruschke, Chief Veterinary Officer van het ministerie van landbouw tijdens een symposium over zoönosen. Hierbij kwam de informatievooziening ter spraken waarbij kritiek was op het niet openbaar maken van bedrijfsgegevens van Q-koortsbedrijven door de Gezondheidsdienst van Dieren.

De GD zit in een spanningsveld omdat ze informatie kunnen verstrekken die economisch nadelig kan zijn voor boeren, terwijl boeren ook hun klanten zijn. "Dit is een spanningsveld, maar het hoeft geen enkel probleem te zijn. Je moet goede afspraken over het verkrijgen van informatie die nodig is om je werk te kunnen doen. Dan is het geen probleem of je de monitoring van dierziekten laat uitvoeren door de overheid of door een privaat bedrijf", vindt Bruschke.

e benadrukt dat het wel belangrijk is dat boeren en dierenartsen verdenkingen van dierziekten melden. "Hier blijkt een grote drempel te zitten. Die moeten we proberen weg te halen, omdat we beter met zekerheid kunnen zeggen dat een verdenking geen besmetting is dan dat we een besmetting niet melden."

Of registreer je om te kunnen reageren.