Redactieblog

9 reacties

De klagende boer, hij ploetert voort

Dat gevoel had ik zaterdagavond bij het televisieprogramma Rondom 10.

Boeren en bobo’s kwamen aan het woord. Het waren vooral boeren, die (moesten) stoppen. Ze lieten de indruk achter van verliezers. Zoals de champignonkweker, die er mee ophoudt vanwege zijn slechte financiële resultaten. Op de vraag: "Heeft u iets verkeerd gedaan?" schudde hij het hoofd. Het was de schuld van anderen, zoals goedkope import uit Polen.

En dan die lieve boerin Lijntje, die tot tranen toe geroerd was toen ze vertelde dat ze de koeien, die ze geboren had zien worden, opgefokt, maar nu moest verkopen. Je kreeg medelijden en medeleven met haar. Maar ook borrelde de vraag op waarom ze als boer zo weinig hadden geïnvesteerd. Ze sprak weer op over de eerlijke melkprijs. Hoe hoog die moet zijn noemde ze niet.

Dat deed wel de ondernemende boer, die in een biogasinstallatie had geïnvesteerd. Hij had nu een dubbel inkomen: uit de biogasopbrengst en de melkveehouderij. En bij de huidige melkprijzen kon hij best winst maken. Een verademing was ook de varkensboer, die de markt begreep en fors investeerde. Hij wilde geen 100 uur per week werken, maar geld verdienen.

De uitzending werd gemaakt vanuit een biologisch bedrijf in de Zuiderzeepolders. De boer, gastheer dus, kon het niet nalaten een fikse sneer uit te delen aan de gangbare boeren. En dan was er de immer sombere voorspeller professor Van der Ploeg. Hij doet me altijd aan een schets Van Kooten en De Bie denken. Hij zette de toon. Zijn donkere stem bracht alle onheil voor boeren in de toekomst in de huiskamer. Dat werd het karakter van de uitzending, zorgen en klagen. Men ging voorbij aan het feit dat de meeste boeren geloven in de toekomst. Waarom wordt dat nooit belicht?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer Jos

  Had ook meer van het progamma verwacht.Het blijft moeilijk, meegaan met de schaalvergroting, je word haast gedwongen aan de afzetkant.Red je het nog zonder personeel? En wil je dat wel?
  Een boer heeft recht op een inkomen wat verdiend word in een normale werkweek met zeker ook tijd voor ontspanning.

 • no-profile-image

  Piet

  Dit was een grote klaagshow. Treffend vond ik de boer die in één betoog vertelde dat we onze binnenlandse boeren moeten beschermen en dat we niet meer voor de buitenlandse markt moeten produceren. Dat is een contradictie in terminus.

 • no-profile-image

  erik

  Juist opgemerkt vergaderboer. Viel mij op dat juist de sector waar het redelijk goed met gaat, behalve vorig jaar (de melkveesector) zich zwak tot zielig zich neerzette. Volgens mij blijf je met een overgroot deel van deze boeren zitten die alleen onder beschermde maatregelen kunnen boeren. Dit zie je ook in Oosterijk (bij de bergboeren) alleen het verschil is dat het voor de Oosterijkers wel terecht is dat ze gesteund worden. Zij kennen eenmaal bellemeringen om niet normaal mee te kunnen groeien. In NL het export/kennis land past dit totaal niet. Wat betreft de varkenshouder kwam deze met een duidelijk beeld en idee naar buiten, gaf mij wel het meeste duidelijkheid en drijfveer om door te boeren. En zeg eens eerlijk is het de laatste eeuwen niet anders gegaan, vroeger had iedereen ook 1 zeug, toen 20 daarnaa 100 enz., enz. DIt is in elke sector gebeurd ook buiten de landbouw. Verder vond ik een goeie reactie van de varkenshouder met de discussie van wat is een gezinsbedrijf?
  Hij zei dat er wel 5 gezinnen bij hem werkte echter deze waren in hart en ziel "boer" maar hadden wel normale werktijden, ze konden op vakantie en noem maar op. Is dit dan zo verkeert?
  Even terug te komen op de melkveehouders, als ik hier in de buurt kijk zie ik vooral jongeren die doorgaan en doorwillen, ze klagen niet en ik denk dat deze partij het wel gaat maken. Maar je zult meemoeten en daar kleven ook risico's aan maar wanneer je niets doet en je denkt dat BV Nederland jou recht houd dan zit je hier verkeert en zul je het niet redden! Dus mensen kijk vooruit en laat je niet teveel meeslepen door tegenstanders en mensen die het niet gered hebben. Want anders kom je zelf een keer in het programma terecht.

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Kerkdriel is dat niet dat dorp in de Bommelerwaard met zijn champignons? Een bedrijfstak die grotendeels gaat verdwijnen uit dit land? Ga eens bij al die stoppers langs Henk. Daar zijn vast wel ondernemers bij die ook wel dachten dat zij het zouden redden.... Ik begrijp best dat je niet voortdurend kunt stilstaan bij diegene die er mee moeten stoppen maar je kop dan maar onder de paardenstront stoppen is dom.... Wel heeft Han een punt dat er veel boeren zijn die elke verandering uit de weg zijn gegaan. Dat leidt vaak tot niets. Maar dit artikel gaat over de psychische sores in de land en tuinbouw. Voordat je het weet gaat het weer ergens anders over. Vermoedelijk eindigen we met de mestproblematiek. Daar zijn diegene die nu in de problemen zitten echt niet mee geholpen.

 • no-profile-image

  Werk Boer

  Heerlijk de reactie van Erik. Wat een VOC mentaliteit. Ga gewoon door met investeren en ga voor de 10000 liter per koe. De wankant van deze melkindustrie laat je gewoon links liggen.
  Net als de vergaderboer.Die houdt blijkbaar ook niet van de menselijke kant van het boeren.Proficiat vergaderboer. Vroeger en nog steeds zijn het de vergaderboeren die kunnen vergaderen omdat zij dik in de centen zitten...

 • no-profile-image

  Boerin

  Dat we niet meer boeren met het aantal koeien van 25 jaar geleden vind ik vrij normaal, maar dat we het nog wel moeten doen met de melkprijs van 25 jaar geleden, dat is mijn probleem.
  Temeer omdat mensen die bij ons op het bedijf komen niet meer werken voor het salaris van 25 jaar geleden en ook de producten die prijs niet meer hebben!!
  In de supermarkt kom ik ze nergens meer tegen.
  Kostprijsbeheersing is prachtig, alleen belanden die voordelen meestal in een ander zijn beurs. De meeste boeren snappen heus het probleem wel, maar durven er niet voor uit te komen.
  Jammer dat de boeren afgelopen zaterdag te veel met elkaar in disussie waren. Wees eens solidair en heb geen leedvermaak als een ander het niet redt.

 • no-profile-image

  Optimistische boerin

  Boerin zegt: "Wees eens solidair en heb geen leedvermaak als een ander het niet redt." Geheel mee eens, andersom geldt ook, als je het niet redt, wijs dan niet naar andere boeren met de beschuldigende vinger. Toen de varkenshouder in het programma met een positief verhaal kwam, werden de negatieve boeren nog negatiever. Hen past kennelijk alleen nog het beeld van zelfbeklag, in plaats van dat ze zich eens laten opbeuren door optimisten.

 • no-profile-image

  Henk

  Helemaal eens, vergaderboer. Het is een aanfluiting steeds weer zo klagend op de televisie te komen. We moeten kracht uitstralen en geen zieligheid. De sector is niet zielig. Dat zijn alleen een aantal boeren, die niet mee kunnen komen. Dat die ons imago bepalen is jammer, heel erg jammer.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Mijn bedrijf loopt goed. Maar ik heb heel veel last van klagende boeren. Hoe kan ik een bank verklaren dat ik wel winst maak. De rest moet bij gefinanicierd worden. Wij kunnen uit eigen middelen uitbreiden. Hebben alleen vreemde middellen nodig om onroerendgoed bij te kopen. Maar iedere keer krijgen wij te horen dat het slecht gaat in de agrarische sector. En dat daarom de banken geen interresse heeft om daar in te investeren. Nu lease ik de machines en probeer ik de grond uit eigen middelen te betalen. Maar dat is veel duurder. Door dat geklaag van iedereen wordt het steeds moeilijker. Terwijl het bij heelveel helemaal niet zo slecht gaat. En zeker in de Nederlandse melkveehouderij mag financieën geen probleem zijn. Als dat wel zo is dan zijn zij veel te laat gestopt. 5 jaar geleden was het quotum nog 50 cent waard. Met zulke mensen hoef je toch geen meedelijden te hebben. Zij zijn zelf veel te laat uit hun mooie droom ontwaakt! Maar die mensen verpesten het voor de mensen waar het wel goed gaat!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.