Redactieblog

265 x bekeken

'Buitenland betaalt meer voor co-producten'

Biogasproducenten kunnen in de grensgebieden met Duitsland en België moeilijker aan co-producten komen dan biogasproducenten elders in het land.

Dat zegt Ruud Paap van Energy Valley. De co-producten, die naast dierlijke mest in vergistingsinstallaties gaan, worden in veel gevallen naar het buitenland verkocht. "Je merkt dat de biogasproductie in Duitsland en België meer oplevert dan in Nederland. Hierdoor kunnen eigenaren van vergistingsinstallaties in het buitenland meer betalen voor de co-producten", legt Paap uit. Met name bij glycerine, dat veel gas oplevert, is dit het geval.

Paap ziet dat banken inspelen op de sterke fluctuatie van prijzen van producten die in biogasinstallaties gaan. "Banken willen een garantie dat de aanvoer van biomassa voor de vergister de eerste jaren gegarandeerd is. De aanvoer van biomassa drukt een zwaar stempel op de productiekosten van het gas. De aanvoer van producten vormt een derde van de kostprijs", aldus Paap.

Bij het financieren van een nieuwe vergistingsinstallatie zien banken het liefst dat de warme van de vergisters ook wordt benut.

Of registreer je om te kunnen reageren.