Redactieblog

609 x bekeken 4 reacties

Bouwen aan de mestopslag

De Nederlandse Melkveehouderij Vakbond (NMV) is boos over de weigering van LNV om de uitrijperiode voor mest te verlengen.

Veel boeren komen door de natte periode in de knel.

Demissionair minister Verburg toont geen begrip. "Boeren moeten maar een grotere mestopslag bouwen", zegt ze. "Mestopslag is de verantwoordelijkheid van de boer."

Ik heb begrip voor de boze boeren van NMV en ik begrijp de minister erg goed. Het zijn immers vaak dezelfde boeren, die kampen met een tekort aan opslag. Het probleem van nu speelt al jaren. Het is alleen dit jaar wat erger omdat de natte periode net voor het sluiten van de uitrijdatum viel.

Daarom vind ik het goed dat de minister ook hulp bij het oplossen van de problemen biedt. Ze gaat de uitbreiding van mestopslag subsidiëren. Voor de bouw van mestopslag geldt vanaf 18 oktober een subsidie, die kan oplopen tot 40 procent.

Niet zo gek. Voeg daarbij de situatie dat de bouw op het ogenblik kampt met te weinig werk, dan is het duidelijk dat nu voor een laag nettobedrag de mestopslag kan worden uitgebreid.

Bouwen dus. Dat geldt voor elke boer met een te geringe mestopslag en die in de toekomst boer wil blijven. Is dat laatste niet het geval, dan kan hij beter het bedrijf inkrimpen, om zo aan voldoende opslag te komen. De regels veranderen toch niet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gert

  Bouwen he , we zitten hier al voor het vijfde jaar in een voorbereidingsbesluit ,kun je niet eens bezwaar tegen maken, mijn aanvraag voor 2000 kuub opslag is zonder verdere argumentatie gewoon niet behandeld.08h0

 • no-profile-image

  D

  Misschien is mestscheiden ook nog te overwegen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  We kunnen natuurlijk ook eerst even uitzoeken of er wel een mestprobleem is, voordat dat we er weer bakken geld tegenaan gooien. Mensen, word toch eens wakker!!!!!

 • no-profile-image

  Gert

  Er zullen inderdaad keuzes moeten worden gemaakt. Of minder vee en dus mest, of vergisting, of uitbreiding mestopslag. Want geloof maar niet dat de regels veranderen. Zelf heb ik gekozen voor uitbreiding van de opslag. Jammergenoeg geen subsidie gehad. Maar wat een genot dat je niet meer afhankelijk bent van die afschuwelijke datum. Wat een vermindering van de stress.

Of registreer je om te kunnen reageren.