Redactieblog

883 x bekeken 7 reacties

Boeren willen hogere vergoeding voor aanleg leiding

Het Collectief Gasunie Gasleidingen Zeeuws Vlaanderen roept grondeigenaren en grondgebruikers in Nederland op om zich te verenigen om een vuist te maken tegen de huidige gang van zaken van het leggen van leidingen door landbouwgrond.

Aanleiding voor de oproep is de beperkte vergoeding die de ondernemers krijgen voor de aanleg van een gasleiding van Gasunie. Een groep van ongeveer honderd Zeeuwse boeren hebben met steun van ZLTO hiervoor een rechtszaak aangespannen bij de Raad van State in Den Haag.

De Gasunie wil over een traject van ongeveer 30 kilometer een gasleiding leggen voor hoog calorisch gas onder zeer hoge druk. De betrokken ondernemers gaan niet akkoord met de voorgestelde vergoeding van de Gasunie. "De leiding veroorzaakt een verhoogd risico op calamiteiten omdat deze relatief dicht bij bebouwing komt. Daarnaast liggen er ook al andere leidingen in het gebied, waardoor het risico op een kettingeffect groterwordt", zegt Egbert Vervaet, een van de initiatiefnemers van de zaak.

De aanleg van de leidingen met een doorsnede van 1,2 meter verstoren bovendien de grond zodanig dat er een blijvende schade aan de bodem en diens werking is. "De huidige regelgeving voor het aanleggen van leidingen is gebaseerd op die van de zestiger jaren, toen er nog niet overal nutsvoorzieningen waren. Nu worden leidingen vanuit economisch oogpunt aangelegd. Daar gaan we als boeren niet mee akkoord."

Insteek van de rechtszaak bij de Raad van State is het afwenden van de aanleg van de leiding, of het realiseren van een fatsoenlijke vergoeding. De uitspraak is over 4 weken "In andere gebieden van Nederland speelt dit ook. We willen ondernemers oproepen om hier bezwaar tegen te maken", zegt Vervaet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De landbouworganisaties hebben hier zelf schuld aan ,zij dragen de taxateurs voor bij de energiemaatschappijen,hoe lager de vergoeding voor de boer ,hoe hoger het salaris van de taxateur.Zo houdt dit systeem zich in stand

 • no-profile-image

  gert

  Het is van de zotte dat de tarieven uit de jaren zestig nu nog gelden,toen heetten het nog nutsbedrijven en de aandelen waren in handen van de overheid,het zijn nu puur commerciele bedrijven die op alle manieren de kosten proberen te drukken,de landbouworganisaties hollen wel een heel eind achter de feiten aan,de taxateurs zijn wel erg zuinig op hun broodheren de energiemaatschappijen,het is blijkbaar wel een leuke job

 • no-profile-image

  energie

  gert, is broodje apekool van jouw. Het artikel geeft juist aan dat LTO die boeren ondesteund. Overigens heeft LTO bij ons in flevoland ook opgeroepen niet te tekenen bij Tennet.

 • no-profile-image

  gert

  Vervaet,waar is het contactadres ?

 • no-profile-image

  gert

  Dit zijn nog de tarieven uit de zestiger jaren waarvan de energiebedrijven denken ,dat ze eeuwigdurend zijn. Het wordt ook toegepast bij andere energiebedrijven die deze tarieven best uitkomen ,terwijl de energieprijzen intussen vertienvoudigd zijn.Tijd voor actie door de landbouworganisaties die alleen maar voor taxateurs zorgen die zich hiervoor dik laten betalen en eigenlijk met de vergoeding van de boeren gaan lopen.Zo houdt het systeem zich in stand

 • no-profile-image

  verstraten

  Vanuit de afdeling Sint Anthonis van de ZLTO hebben wij ook een collectief gevormd richting de gasunie vwb het laatste traject (odiliapeel-hommelhof)van de noord-zuid verbinding. Als onze limburgse collega's wat voortvarender zouden zijn zouden we een collectief van dik 80 km, enkele honderden grondeigenaren kunnen vormen, maar vooralsnog laten zij de brabanders de kastanjes uit het vuur halen.
  Trouwens Gert, je veroordeling van de landbouworganisaties is geheel onterecht.
  Jouw "dikbetaalde"taxateurs valt niets te verwijten, in die zin dat zij correct de tarieven van opbrengst en gewasschade vastleggen met tarieven die jaarlijks in overleg met de LTO worden vastgesteld.
  De kneep zit hem in het feit dat oude wetgeving wordt misbruikt om landeigenaren een minimale vergoeding te geven voor het recht van opstal. De gasunie is dan wel commercieel is maar voor volle 100% eigendom en dus melkkoe van de overheid. Men snijdt natuurlijk niet graag in eigen vlees.

 • no-profile-image

  Wouter Egelmeers

  Oproep aan LLTB leden om vooralsnog geen overeenkomsten te tekenen met Gasunie. Eerst meer duidelijkheid. Zie bericht van Verstraten. (dan maar op deze manier)

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.