Redactieblog

5 reacties

Boeren Bel Leerdammer de pineut

De melkprijs van Bel Leerdammer was tot 1 januari dit jaar gekoppeld van de prijs van Cono. Nu krijgen de leveranciers de eigen prijs van Bel. Niet zo best.

Gekoppeld aan de prijs van Cono kregen de leveranciers de laatste jaren een prima melkprijs. Vaak zelfs de hoogste van Nederland. Dat leverde tevreden leveranciers op. In boerenkringen werd soms min of meer jaloers gekeken naar deze collega’s. Vorig jaar veranderde het. De koppeling met de prima presterende Cono werd losgelaten. Met mooie woorden werd dit aan de boeren medegedeeld. Die morden een beetje, maar echt zenuwachtig werd men niet. Bel Leerdammer had immers de laatste jaren prima uitbetaald.

Dat is nu anders. Bel Leerdammer betaalt dit jaar tot nog toe de laagste melkprijs van Nederland. Lager dan DOC en ook dan Cono, die kennelijk een wat stroever jaar meemaakt. De melkprijs van de Noord-Hollandse coöperatie bungelt nu een beetje onderaan. Dat waren we niet gewend.

Sneu is het echter voor de Leerdammer boeren. Die duikelen van de hoogste naar de laagste plaats. Ze kunnen er niets aan doen. Alleen knarsetandend toekijken dat de aandeelhouders van Bel Leerdammer er wel bij varen. Zuur. Dan kun je maar beter een coöperatie hebben, waar in ieder geval niet een ander rijk wordt van jouw melkgeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bel bevoorrader

  Tja geef Bel eens ongelijk. Ze maken gewoon gebruik van hun onderhandelingspositie. Zolang wij melkveehouders nog gewoon doorgaan met het teveel produceren van een gewone grondstof in bulkvorm, zullen we geen onderhandelingspositie krijgen.

 • no-profile-image

  Koeienboer

  Het commentaar van Vergaderboer is wat aan de late kant. Zijn eigen melkprijs blijft onbekend. Maar eerlijk is eerlijk, wat mij betreft ook, mag de prijs altijd omhoog. Maar mij hoor je nog niet klagen, want vorig jaar in de echt slechte tijd kwam ik niet beneden de 25 euro als voorschot en mijn prijs nú voor de vorige maand ligt daar 13,40 euro boven en dat is nog maar voorschot !! Het is maar welke kwaliteit je levert natuurlijk.
  De vraag is natiuurlijk wel hoe het zal lopen met de "Persistentie" maar die vraag kennen bij koeien al lang.

 • no-profile-image

  gli

  Dat zat er dik in.
  Toen Bel de Parcoboeren overnam kon je op je vingers natellen dat dit ten koste ging van de melkprijs. Niet zozeer omdat ze het niet betalen kunnen, maar veel meer omdat er een beste scheut melk extra in de kaasbakken stroomt. Bel zal er rekening mee gehouden hebben dat er bijvoorbeeld een 20 boeren wegstromen. Zullen ze best kunnen hebben. Lang leve immers de markt!!!
  Als er op het eind een miljoen of wat extra overblijft zijn ze toch super tevreden!!!
  Werk aan de winkel voor de leverancierscommissie. Of is die slapend??
  Nee toch zeker!!!!

 • no-profile-image

  Klaas van Toren

  Leve de coöperatie, die jouw boerengeld met bakken vol over de grens gooit om vooral de grote jongen uit te hangen. Ze zijn jou alleen nog nodig in "grappige" reclamespotjes. De Rabobank is in deze het beste voorbeeld.

 • no-profile-image

  Gert

  De onmacht van de veehouder wordt hiermee weer gedemonstreerd. Hij is als een hond, die moet afwachten wat zijn baas Bel hem gunt. Overigens praten boeren in FrieslandCampina wel mee. Dat is een soort zelfbevrediging. Ze praten wel, maar er wordt niet naar geluisterd. Daar tuinen de coöperatieleden al jarenlang in.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.