Redactieblog

3 reacties

Biologisch slechter voor klimaat

Dit stukje zou niet geschreven worden. Tot ik een biologische varkenshouder hoorde in een radioreclame van Wakker Dier.

Ergerlijk. Hij zet zich af tegen de gangbare varkenshouderij en haalt de hele reutemeteut van diergezondheid en welzijn er bij. Zelfverheerlijking ten koste van de ander. Ik dacht meteen: dan kan ik wel een paar feitjes over de biologische sector kwijt. En die stoelen wel op waarheid en onderzoek. Door de Universiteit van Wageningen.

Bijvoorbeeld biologische groente en fruit in ons land. De teelt hiervan is slechter voor het klimaat dan de gangbare. Die laatste werkt efficiënter en dat is beter voor de CO2-uitstoot. Daarnaast is nog nooit aangetoond dat biologisch gezonder is dan de gangbare productie. Ik weet het, het is voor de biologische boer en consument een ongemakkelijke waarheid, om met Al Gore te spreken. Maar het is wel de waarheid.

Evenals de invoer van tomaten uit een land waar de zon veelvuldig schijnt. Zelfs als het vervoer wordt meegerekend is het voor het klimaat beter daar te telen dan hier. Wat ik er mee wil zeggen? Dat biologisch in de eerste plaats een gevoel is dat de consument er aan toekent. Het is niet beter voor het milieu dan gangbaar. Natuurlijk, de telers en boeren voelen het anders. Dat mag best, maar ze moeten ons niet afzeiken in reclamespotjes.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Noch de biologische, noch de gangbare landbouw is slecht voor het klimaat of het milieu. Dat rekenwerk hierover is niet serieus te nemen en heeft puur tot doel om hele volksstammen aan het 'werk' te houden.

 • no-profile-image

  burger

  Het is wel diervriendelijker!!!

 • no-profile-image

  BIOBOER

  Waarom wordt in dit stukje geschreven over biotomaten terwijl het eigenlijk een reactie zou moeten zijn op een radiospotje over biovarkens?? Dit is normaal gesproken appels met peren vergelijken. Dit doen ze in de gangbare sector ook niet hoor..

Of registreer je om te kunnen reageren.