Redactieblog

338 x bekeken 1 reactie

Antibioticagebruik daalde in 2009

Het antibioticagebruik in de veehouderij is in 2009 gedaald ten opzichte van 2008. 

Dat blijkt uit berekeningen van het landbouweconomisch instituut LEI. Het aantal dagdoseringen per dier ligt bij de meeste diersoorten echter nog wel boven het niveau van 2007.

Het gemiddeld aantal dagdoseringen per dier daalde bij vleesvarkens en vleeskuikens licht ten opzichte van 2008. Bij vleesvarkens nam het aantal dagdoseringen voor het eerst sinds 2005 af. Het aantal dagdoseringen per dierjaar ligt nog wel zo’n 10 procent boven het niveau van 2007. De beperkte daling bij vleeskuikens is ook de eerste daling na een reeks stijgingen sinds 2005. Het aantal dagdoseringen per dierjaar ligt in 2009 gemiddeld 20 procent boven het gebruik in 2007.

Bij zeugen en biggen steeg het gemiddeld aantal dagdoseringen per dierjaar naar ruim 10 procent boven het gebruik in 2007. In 2008 lag het aantal dagdoseringen per zeug en big nog onder het niveau van 2007. Bij melkvee daalde vorig jaar het aantal dagdoseringen per dierjaar en ligt het gebruik ongeveer 10 procent onder het niveau van 2007.

De blootstelling aan het antibioticum tetracycline is in 2009 naar verwachting iets toegenomen. Tetracyclinen vertegenwoordigen meer dan de helft van het totale diergeneeskundig gebruik van antibiotica. Deze antibiotica worden vooral oraal toegediend via koppelmedicatie.

De totale verkoop van tetracyclines daalde van 271 naar 268 ton werkzame stof. Hierbij is echter wel een verschuiving zichtbaar; er werd meer doxycycline verkocht, terwijl minder oxytetracycline werd verkocht.

Eén reactie

  • no-profile-image

    lol

    Dagdoseringen is natuurlijk een absurd kengetal! Als koeien bijvoorbeeld mastitis hebben en door maar 3 dagen AB te gebruiken werk je resistentie juist in de hand! minimaal een 5 dagen kuur is vereist om geen resistentie te krijgen. Mij lijkt een kengetal als hoeveelheid dieren behandeld per jaar een beter kengetal.

Of registreer je om te kunnen reageren.