Redactieblog

Zeugenhouders kiezen vooral voor bevleesdheid

Bevleesdheid is het meest populaire accent onder zeugenhouders van Topigs.

Van de ruim achthonderd zeugenhouders die eindbeersperma bestellen bij Topigs kiest 42 procent voor het accent op bevleesdheid. Ruim eenderde van de zeugenhouders, 38 procent, legt het accent op groei.

De rest, 20 procent, kiest voor 'normaal'. Bij de Top Pie-beren kiest 50 procent voor groei. "Dat komt omdat deze eindberen al sterk gericht zijn op bevleesdheid", legt Peter Loenen van Topigs uit.

De varkensfokkerijorganisatie groepeert haar eindberen sinds kort in drie accentgroepen: bevleesdheid, normaal en groei. De opsplitising is vooral ingegeven door de behoefte om meer uniformiteit te krijgen bij de biggen. Het uitbetaalbeleid van Vion, met aandacht voor de spier-spekverhouding, speelt hierbij indirect ook een rol.

In de eerste helft halfjaar verkocht Topigs 1 procent meer eindbeersperma dan in de eerste helft van 2009. "Hierover zijn we tevreden. We hebben al een behoorlijk marktaandeel dus grote groeicijfers zijn niet te verwachten."

Of registreer je om te kunnen reageren.