Redactieblog

325 x bekeken 3 reacties

ZLTO-ers profiteren van hoge destructietarieven

De destructietarieven zijn te hoog. In het Noorden dumpen ze zelfs kadavers in sloten. En dat allemaal door het vervallen van de overheidssubsidie op de verwerking van kadavers.

De zuidelijke boeren, die lid zijn van de ZLTO lachen in hun vuistje. Ze betalen wel meer voor de destructie, maar ze krijgen er ook wat voor terug. Via VION, de eigenaar van Rendac, die de kadavers verwerkt.

Ik zit hiermee een beetje in een spagaat. Aan de ene kant heb ik grote bewondering voor onze Zuidelijke collega's. Ze waren zakelijk en hebben via VION vele touwtjes in handen. Dat legt hun geen windeieren.

Aan de andere kant vraag ik me af of de Zuidelijke veehouders nu zoveel moeten verdienen aan de collega's boven de grote rivieren. De cijfers van Rendac zijn al jaren bijzonder goed. Er wordt veel verdiend aan onze ellende, de kadavers bedoel ik. Niet voor niets gaan de pluimveeslachterijen de eigen verwerking van slachtafval enzovoorts organiseren.

Moeten we dat als veehouders ook niet gaan doen? Alle veehouderijsectoren zouden samen in de aanval moeten gaan. Samen gaan ondernemen. Misschien wel aansluiting zoeken bij de pluimveeslachterijen.

Dan hoeven we niet meer op de knieën bij onze Zuidelijke collega's om te bedelen om lagere tarieven voor destructie. Als we zelf wat gaan doen kunnen we dat afdwingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jansen

  Ik lees altijd graag jouw weblogs, maar hier sla je de plank toch mis. Zeker is ZLTO, Rendac, VION, 25% Topigs allemaal één pot nat. Het verdiende geld wordt echter gestoken in ongeremde expansiedrift en zeker niet in uitbetaling aan boerenleden. VION betaalt aantoonbaar slechter uit dan hun Duitse concullega's, hetgeen erin resulteert dat slachterijen van hen nu dicht zijn.

 • no-profile-image

  Jan

  Dan praat je over de varkens boeren, maar ZLTO leden betalen beduidend minder dan NLTO leden. Dus kijk even verder, het zijn weer de melkvee boeren die profiteren.

 • no-profile-image

  ZLTO-Lid

  Als ZLTO-lid zie ik niet veel terug van de winst van Vion. Nu ze het ledenblad Nieuwe Oogst hebben vernieuwd en er een propaganda krantje van hebben gemaakt ben ik nog gedwongen een abonnement op de Boerderij te nemen om op de hoogt te blijven! Zo vervalt het contributievoordeel ten opzichte van LTO-noord leden!!

Of registreer je om te kunnen reageren.