Redactieblog

563 x bekeken 2 reacties

Vrijspraak voor bodemverontreiniging met waterpomp

De economische politierechter van de rechtbank in Lelystad heeft een akkerbouwer uit Swifterbant vrijgesproken voor bodemvervuiling met dieselolie door een waterpomp.

De pomp werd gebruikt om met grondwater de sloot te vullen, waarmee gewassen via drainagebuizen geïrrigeerd kunnen worden. De agrariër kreeg in juli 2009 proces-verbaal van Waterschap Zuiderzeeland, omdat er uit de pomp dieselolie zou zijn gelekt naar de bodem. Het Waterschap berichtte destijds ook over het voorval. De eigenaar van de pomp ontkende dat er diesel was gelekt. Controleurs van het Waterschap troffen in juli 2009 bij de pomp olie-achtige vlekken aan op de bodem, waarbij ze ook een geur van gasolie roken. De controleurs hebben hiervoor de betrokken akkerbouwer proces-verbaal gegeven, waarbij niet gezamenlijk is gekeken naar de situatie.

"De pomp lekte geen dieselolie. Dat wat voor olie is aangezien, was roet uit de uitlaat van een pomp die enkele dagen daarvoor was gestolen. Roet kan ik niet opvangen", zei de ondernemer tijdens het verweer in de rechtbank. Na de diefstal van de nieuwe pomp heeft hij een oude pomp op de plek gezet. Hij verklaarde de dieselgeur aan winter-onderhoud. "In de winter smeren we bij het onderhoud de machines in met dieselolie", legt hij uit. "Mogelijk lagen er wel wat olie-achtige vlekken, maar daarvoor had ik een zeil onder het zand gelegd. Daar hebben de controleurs blijkbaar niet naar gekeken."

De Officier van Justitie achtte de uitleg van de ondernemer zodanig dat er geen bewijs was dat hij de bodem vervuild zou zijn met diesel. Hierop eiste ze vrijspraak. De rechter ging hier in mee en sprak de man uit Swifterbant vrij.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gerrie

    Wat een milieuwinst weer door medewerkers van het waterschap. Hoe gek en smaakloos ben je om hier een pv voor uit te schrijven. Echt een zakjesplakkersbaantje Moet je ook langs iedere weg gaan staan waar auto's e.d lekken en ook een onder je eigen auto kijken, stelletje zuurpruimen. En blijkbaar heb je nergens geen verstand van en zelfs niet van milieuzaken. Dus compleet nutteloos. Om misselijk van te worden

  • no-profile-image

    Maak 't

    Ja Gerrie, maar je snapt toch zeker ook wel dat olie of diesel bij een boer véééél gevaarlijker is voor het milieu dan van een gewone burger.

Of registreer je om te kunnen reageren.