239 x bekeken 1 reactie

Verburg verwerpt kritiek vleeskuikenbesluit

Landbouwminister Gerda Verburg begrijpt niets van de kritiek van voorzitter Gert-Jan Oplaat van pluimveehoudersvakbond NVP op het Vleeskuikenbesluit.

Weliswaar gaat Nederland bij de implementatie van de Europese richtlijn verder dan vereist, maar daar heeft Oplaat zelf mee ingestemd.

Aan de mogelijkheid een bezettingsgraad van 42 kilo per vierkante meter te hanteren, worden normen voor hakdermatitis en voetzoollaesies verbonden. Brussel schrijft dat niet voor. Nederland stelt dus strengere eisen dan Europese Commissie nodig acht, maar die zijn uitgebreid met de sector besproken én vastgelegd. ”De NVP heeft daar een handtekening onder gezet”, zegt een woordvoerder van Verburg.

Ook de kritiek dat ondernemers straks veel tijd kwijt zijn met de registratie van uitval vindt de minister onterecht. Vleeskuikenhouders doen dat nu ook al. Het enige verschil is dat de gegevens straks dagelijks digitaal moeten worden verstuurd. Oplaats bewering dat de boer na invoering van het besluit met een centimeter door de stal moet, wordt door Verburg eveneens naar het rijk der fabelen verwezen; LNV hanteert een vaste berekeningssystematiek voor de stalafmetingen.

Verburg wil het Vleeskuikenbesluit zo snel mogelijk invoeren. Zij hoopt dat dit voor 1 januari kan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    niek

    Ze slaan totaal door.
    boycotten die zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.