Redactieblog

Toeslag merkmelk te laag

Producenten van Campina-merkmelk hadden dit eerste half jaar maar een paar duizend euro hoger saldo dan gangbaar. Dat is te weinig.

Vooropgesteld: het is goed dat Campina merkmelk met speciale eigenschappen stimuleert. Er is vraag naar melk met meer onverzadigde vetzuren en een hoger omgega-3 gehalte. Het aanbod van deze melk opent nieuwe afzetkanalen. Maar dan moeten de boeren er ook goed aan verdienen. En dat lijkt niet het geval. En het wordt vermoedelijk nog minder.

Agrifirm heeft berekend dat de merkmelkers minder extra verdienden dan vorig jaar. Dat komt met name door de hogere voerprijs. Het krachtvoerverbruik ligt 10 procent hoger dan bij gangbare bedrijven en de krachtvoerkosten, door gebruik van andere grondstoffen, zelfs 24 procent.

En daar wringt de schoen. We weten allemaal de krachtvoerkosten het komende half jaar sterk zullen stijgen. De kosten van de Merkmelk-melkers dus nog meer. Dat betekent dat de voorsprong in hun saldo nog kleiner wordt. Terwijl het al te laag is.

Het leveren van merkmelk brengt voor de boer nogal wat extra werk mee. Het voermanagement vraagt veel tijd. Die moet betaald worden. En royaler dan nu gebeurt. Een manager is geen arbeider. Als de toeslag niet wordt verhoogd wordt merkmelk weer een doodgeboren kindje.

Of registreer je om te kunnen reageren.