Redactieblog

403 x bekeken 17 reacties

"Steeds meer verantwoord vlees bij supers"

Het aanbod biologisch vlees, vlees van het tussensegment en vegetarische vleesvervangers in supermarkten stijgt.

Dat blijkt uit de supermarktmonitor van Varkens in Nood. Het tussensegment is volgens Varkens in Noord in opmars. "Elke supermarkt biedt minimaal één product aan van dit tussensegment. Bij Albert Heijn en Jumbo is het aanbod van producten uit het tussensegment het grootst", aldus Varkens in Nood.

De tien onderzochte supermarktketens hebben in 2010 ook meer aanbiedingen met tussensegment-vlees, biologisch vlees of vegetarische producten. Tien procent van de vleesaanbiedingen waren gericht op deze producten, terwijl dat in 2009 nog 6 procent was. Opvallend is de situatie bij C1000, deze supermarkt heeft het segment met niet-gangbare vleesproducten uitgebreid, maar voor deze producten waren in het tweede kwartaal geen aanbiedingen.

Het prijsverschil tussen biologische en gangbaar vlees in supermarkten is in het tweede kwartaal van 2010 gedaald. De verschillen hierbij zijn groot tussen de verschillende supermarktketens. Bij SuperCoop is het verschil met 50 procent het kleinst. Bij Dirk was het verschil met 95 procent het grootst. Supermarkt Plus biedt het biologsich vlees het goedkoopst aan.

Supermarkt Jumbo heeft het breedste assortiment biologsich vlees met 28 producten, gevolgd door Plus, C1000 en Dirk die ieder 26 biologische vleesproducten in de schappen hebben.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Wat is er verantwoord aan biologisch vlees, vlees van het tussensegment en vegetarische vleesvervangers?

 • no-profile-image

  john

  er is ook brood van gentech graan, vleesvervangers van gentech soja waarom hoor ik jou daar nooi over patrick? net of wij gentech nodig hebben om ons vee te voeden..

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Is er ook onverantwoord vlees dan?

 • no-profile-image

  wie het langst leeft heeft alles

  Hij rookte alleen biologische joints !!

 • no-profile-image

  koetje

  "Het prijsverschil tussen biologische en gangbaar vlees in supermarkten is in het tweede kwartaal van 2010 gedaald."Ten koste/bate van wie dan?Nog even dan hebben we biologische kilo-knallers,mag dat dan wel van WD of ViN?

 • no-profile-image

  gerrie

  Een goudmijn, de gezonde sigaret of het niet poepende en windenlatende landbouwhuisdier. Stop daar eens je energie in. En wat dacht je van al die poepende buitenlanders. Een aanslag op het milieu

 • no-profile-image

  gert

  Verantwoord moet duur zijn,kiloknallers mogen niet meer,jammer van die extra vakantie of dat weekendje weg !!

 • no-profile-image

  burger

  Goed nieuws!

 • no-profile-image

  wie het langst leeft heeft alles

  Ik kende ook zo iemand als "patrick" : geen vlees eten, onbespoten groente eten enz.
  Alleen toen hij 42 jaar werd ging hij dood aan de longkanker.
  Tsja, je moet ergens aan dood gaan toch !!

 • no-profile-image

  Han

  @Patrick,20 aug 00.05. Was het voorkomen van een speciaal "Monsanto Gen" in varkensvlees niet de reden voor Monsanto om >licentie< in rekening te brengen bij varkensvlees producenten? Geen politicus in Nederland die zich druk maakt over deze en andere gevaren van Gentech. Ze geloven allemaal in de >droom< "Met Gentech de armoede de wereld uit". Ja zeker de armoede van Monsanto en zijn vriendjes zijn dan de wereld uit, maar voor de armen zal er niets verbeteren.

 • no-profile-image

  Patrick

  @melkveehouder, het ziet er zeker slecht uit voor gangbaar als ik eerlijk ben en zal 2 dingen uitleggen waarom ik dat vindt.
  Zolang het niet via een geborgd proces bij de consument komt, weet men niet of, als ik in dit vb een stukje kip neem, vol zit met legale of/en illegale antibiotica. ESBL, MRSA besmet zijn is ook nog steeds iets wat een consument niet weet. Dit is een zwart gat, en geloof maar dat economische zaken en RIVM en de supermarkten/CBL met de handen van paniek al een tijdje in het haar zitten. Ze hebben zitten te slapen en de consument niet beschermd. Ik zit elke dag nog te wachten op massale consumenten voorlichting. Dan heb ik vorig jaar een keer gezegd, intensieve vlees/dieren houderijen vernietigen zichzelf om verschillende redenen, 1 hoofd oorzaak is kiezen voor het goedkoopste voer en dus gentech. Ik heb gezegd dat als dat gebeurd, ik geen enkel medelijden heb voor die bedrijven en haar families, dit alleen omdat de sector haar verantwoordelijkheid niet wil nemen dus ook niet in een slachtoffer rol hoeft te vallen. Je eigen politiek en belangenbehartigers hebben je op een doodlopende weg gezet, zo simpel is dat. Als het volgende waar is zie, DNA from transgenic plants found in milk and animal tissue http://www.gmwatch.org/latest-listing/1-news-items/12427-dna-from-transgenic-plants-found-in-milk-and-animal-tissue Dan zie ik in jullie hele intensieve sector, dus die met gentech aanvoer, een zeer groot gezondheids risco worden van de mensheid. Het artikel zegt, DNA fragmenten van gentech planten zijn gevonden in weefsel van dieren als organen en spieren en melk. De EFSA ( de Europese voedselveiligheid instantie), heeft dit altijd aangenomen van dit kan niet, en is niet waar. Of door slecht onderzoek of door druk van multinationals zei men dit. CDA en Verburg volgen de EFSA blind (dat zegt al genoeg trouwens). Het gevolg is dat elk gentech besluit zou moeten teruggedraaid worden op risico analyse. Of dat gaat gebeuren zal ik rustig observeren. Het feit is wel, (mijn mening) dat generatie op generatie de mens disintegratie zal zien van haar lichaam en gezondheid. Wel een voordeel is dat mensen de komende 10 jaar steeds minder vlees gaan eten of vegetarisch worden juist om deze gegevens van gentech. Doei... Wat gaan de oer Hollandse boerenvakbonden doen, slapen, slapen en nooit wakker worden?? http://www.agd.nl/1064575/Nieuws/Artikel/Verburg-stemt-in-met-toelaten-gengewas.htm

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  In mijn studententijd heb ik ze ook gekend; de alternatieven. Ze zopen zich klem, liepen altijd high rond, spoten en snoven zich suf, maar aten geen vlees, want dat was zóóó ongezond! Wel linzensoep, brandnetels, zeewier en weet ik wat voor troep. De meesten liggen inmiddels onder de groene zoden.

 • no-profile-image

  burger

  Wie het langst leeft, en roken is zeker ook gezond??

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit zijn goede berichten en goede onderzoeken met informatie als resultaat.
  Hier hebben mensen wat aan, en is ook goed voor supermarkten en consumenten.
  Verdertigvoudigen creativiteit zou ik zeggen en dat voor alle dierwelzijns organisaties en dat wereldwijd!!!
  Samenwerken met goede concepten waar nodig etc
  Alles veranderd omdat altijd alles veranderd is, en daarom alles veranderlijk zal zijn, niets, maar dan ook niets is onmogelijk.

 • no-profile-image

  Patrick

  @John, klopt ik had er bij moeten zeggen uitgezonderd de concepten die geen gentech gebruiken in de gangbare of intensieve houderijen. Wel vlees vervangers vind ik sobiso onzin, maar als je de trends bekijkt dat zie je toch dat de veeindustrie een zeer grote afnemer is van mais of soja of andere gentech planten en het dus ook verbouwd moet worden. Wel ik maak me zeker ook wel zorgen om gentech tomaten, brocoli, wijnstruiken, gentech, bomen, en al die ander niet noodzakelijke geknutsel, maar hoef niet elke zorg te benoemen, dan wordt het weer zo lang. Vraag is aan de NVV on NMV of LTO, zou ik zeggen, wat hun visie is en of ze aan voor en nadelen zien? Als je antwoorden heb deel ze gerust.

 • no-profile-image

  Meeste mensen

  Nou, mijn antwoord beste Patrick, kijk eens wat minder diep in jouw glaasje. Jouw laatste bijdrage kan ik nog beter leveren na het nuttigen van een hele liter Roundup.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Weet je wat onverantwoord is ?. geen vlees.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.