Redactieblog

Saldo leghennen daalt tweede kwartaal

Het saldo van leghennenhouders is in het tweede kwartaal van 2010 met 72 procent gedaald (118.000 euro) ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010.

Dat blijkt uit berekeningen van het landbouweconomisch instituut LEI van de Wageningen UR. In het tweede kwartaal behaalde een gemiddeld leghennenbedrijf met 50.000 leghennen een saldo van 45.800 euro. Dat is het laagste niveau sinds het tweede kwartaal van 2008.

In het eerste kwartaal werd met een saldo van 164.000 euro een record bereikt. Dat kwam vooral door de hoge eierenprijzen. Bij de berekeningen is geen onderscheid gemaakt tussen huisvestingssystemen. Het saldo van het tweede kwartaal ligt 28.000 euro onder dezelfde periode in 2009.

De forse daling van het saldo wordt vooral veroorzaakt door de prijsdaling van eieren. Door het ruime aanbod en de tegenvallende vraag lagen de prijzen voor kooieieren ongeveer 15 cent per kilo (18 procent) onder het niveau van het tweede kwartaal van 2009. De prijsdaling was bij scharreleieren met 8 cent per kilo (8 procent) minder.

Door de gestegen eierprijzen eerder dit jaar zijn er meer leghennen opgezet, waardoor pakstations in de eerste vijf maanden van 2010 6 procent meer eieren hebben ontvangen dan in de eerste vijf maanden van 2009. De eieropbrengsten waren hierdoor 27.000 euro lager dan een jaar geleden. Ook de inkomsten van slachtkippen waren lager dan in 2009.

De kosten waren in het tweede kwartaal ook iets lager: jonge leghennen waren 3 procent goedkoper en de voerkosten lagen ook onder het niveau van 2009. Dit is echter niet voldoende om de dalende inkomsten door de lage eierprijzen te compenseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.