Redactieblog

392 x bekeken 6 reacties

Onderzoek naar inzet kever tegen Jacobskruiskruid

Het Praktijknetwerk Beheersing van Jacobskruiskruid gaat Jacobskruidaardvlooien uitzetten in de strijd tegen Jacobskruiskruid.

De vlooien zijn een natuurlijke vijand van de giftige plant. "In de natuurlijke habitat van Jacobskruiskruid komt deze kever ook voor. In het buitenland zijn al proeven gedaan met positieve resultaten. Na introductie van de kever nam de plant tot 100 procent af", zegt Merijn Bos van het Louis Bolk Instituut.

Onderzoek moet uitwijzen of de kever ook in Nederland kan worden ingezet tegen Jacobskruiskruid. Rabobank, Productschap Zuivel en Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant financieren het praktijkonderzoek. EntoCare in Wageningen gaat verder onderzoeken of de kever ook te kweken is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de plant gewoon met wortel en al vernietigen

 • no-profile-image

  Biodiversiteit is ok maar

  Beste watersnip uit veenweide, ik ken een meisje wiens paard op een nare manier is gestorven door het eten van Jacobskruiskruid. Zou je mij een plezier willen doen en haar uitleggen waarom jij vind dat bijen belangrijker zijn dan haar lievelingsdier?

 • no-profile-image

  Ron

  AAAAHHHH Australie deed hetzelfde met de de suikerriet pad. Om een kevertje te stoppen. Nu wordt dat land's biodiversiteit verscheurd door deze afschuwelijke pad.


  Pas op voordat je nieuwe beestjes gaat introduceren.

 • no-profile-image

  Leen

  Ja!

 • no-profile-image

  watersnip

  Dit is een ongewenste ontwikkeling. UR weet ook van de ecologische en diversiteits voordelen van de plant. De plant is zeer geliefd voor vele nectar insecten, zoals bijen. Die hebben het al moeilijk. Wint de landbouw weer van de biodiversiteit?

 • no-profile-image

  gerrie

  Je moet die biologen in dienst bij overheidsinstanties, met name provincies en waterschappen die rotzooi er met de hand uit laten trekken. In de jaren negentig hebben zij er voor gezorgt dat er kruidenmengsels werden gezaaid. Waterschappen en provincies zijn de veroorzakers. De overtreden zelf tal van verordeningen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.