Redactieblog

Nieuwe machine voor uitrijden mineralenconcentraat

Mestverwerker Kumac heeft in samenwerking met loonbedrijf Kuunders uit Deurne en Mestac een machine ontwikkeld waarmee mineralenconcentraat uitgereden kan worden in het gewas.

De Rogator met Bomechbemester is inmiddels veelvuldig in de praktijk getest en hieruit blijkt dat de machine het mineralenconcentraat ook in kleine hoeveelheden kan uitrijden in het gewas. Dat was eerder een knelpunt.

Met de nieuwe machine kan het mineralenconcentraat Fertraat als bijbemesting worden gebruikt in aardappelen, mais en vollegrondsgroentegewassen. Kumac is deelnemer aan de pilot waarin dierlijke mest zodanig wordt verwerkt dat er een mineralenconcentraat wordt geproduceerd dat als kunstmestvervanger mag worden aangewend.

"Een belangrijke reden om fertraat in het groeiseizoen aan te wenden is de betere benutting van stikstof en kali", zegt Paul van Calster van Boerenbond Helden Agro. "Omdat het mineralenconcentraat nauwelijks fosfaat bevat kan het ook gebruikt worden in teelten waarin drijfmest als basisbemesting is gebruikt. De stikstof en kali in het mineralenconcentraat zijn opgelost, waardoor het direct door de plant opgenomen kan worden.

De bemester wordt tijdens de Agrarische Dagen in Someren op 4 en 5 september gepresenteerd

Of registreer je om te kunnen reageren.