Redactieblog

352 x bekeken 1 reactie

Negatief inkomen vleeskuikenhouders

Vleeskuikenshouders hebben in het tweede kwartaal 10.000 euro minder saldo gerealiseerd dan in het tweede kwartaal van 2009.

Dat blijkt uit berekeningen van het landbouweconomisch instituut LEI van Wageningen UR. Het saldo is onvoldoende om een positief inkomen te realiseren.

De belangrijkste oorzaak voor het lagere saldo zijn de lagere vleeskuikenprijzen. De lagere voerkosten konden de daling van de opbrengst niet compenseren.

In het tweede kwartaal van 2010 was het saldo op een gemiddeld vleeskuikenbedrijf met 80.000 dieren 41.000 euro, dat is vergelijkbaar met het saldo van het tweede kwartaal 2008. Het saldo is in het tweede kwartaal 6.000 euro hoger dan de 35.000 euro in het eerste kwartaal van 2010.

De afzetprijzen voor vleeskuikens liggen in 2010 ruim onder het niveau van 2009. De gemiddelde kuikenprijs was bijna 4 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2009. Door toenemende vraag als gevolg van het zomerse weer en de lage Euro-koers nam de vraag naar kuikenvlees echter toe, wat resulteerde in stijgende prijzen in het tweede kwartaal. De invoer van pluimveevlees in de EU bedroeg in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim 310.000 ton. Dat is bijna 14 procent minder dan vorig jaar. Van de invoer is ruim 70 procent afkomstig uit Brazilië. De Nederlandse consumptie van pluimveevlees is dit jaar in Nederland met 2 procent toegenomen.

Aan de kostenkant hadden vleeskuikenhouders te maken met hogere prijzen voor eendagskuikens, waardoor de kosten ongeveer 1.000 euro hoger waren per bedrijf. De voerkosten waren in het tweede kwartaal lager dan in 2009. Het niveau lag 1.300 euro lager dan in 2009 voor een gemiddeld bedrijf met 80.000 dieren.

Het saldo van gemiddeld 41.000 euro per bedrijf is volgens het LEI wel voldoende om de toegerekende kosten te betalen, maar niet voor de overige kosten. "Daardoor is het verwachte inkomen in het tweede kwartaal van 2010 negatief. Vorig jaar was dat nog positief", aldus de onderzoekers van het LEI.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    geen kiloknallers ! ook niet duurzaam !

Of registreer je om te kunnen reageren.