Redactieblog

8 reacties

Laagpathogene vogelgriep in Friesland

In Friesland zijn vorige week twee legpluimveebedrijven vrijwillig geruimd in verband met een besmetting met laagpathogene vogelgriep H6N1.

De besmetting met het griepvirus kwam aan het licht via de standaard monitoring op vogelgriep, die de Gezondheidsdienst voor Dieren uitvoert. De dieren vertoonden toen nog geen klinische verschijnselen. Nadat de eierproductie van de dieren begon te dalen heeft de betreffende pluimveehouder toch besloten de dieren vrijwillig te laten ruimen, om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit is op woensdag 28 juli gebeurd.

Bij controle van tien kilometer rondom het eerste bedrijf zijn zes andere pluimveebedrijven gecontroleerd. Hierbij bleek op een ander bedrijf ook H6N1 te zijn, de andere vijf bedrijven zijn vrij van het virus. Het tweede bedrijf is op vrijdag geruimd. Het gaat in beide gevallen om legpluimvee met vrije uitloop.

De ruimingen zijn nu pas bekend geworden. Het Productschap voor Pluimveevlees en Eieren (PPE) heeft het niet eerder gemeld omdat het geen meldingsplichtige ziekte is. Dat geldt alleen voor vogelgriep van de typen H5 en H7, omdat deze ook hoogpathogeen kunnen zijn. H6 vormt geen risico voor humane besmettingen. "Bovendien willen we de zaak niet opblazen, waardoor het in het buitenland gevolgen kan hebben voor de export van Nederlandse pluimveeproducten", zegt een woordvoerder van PPE. "De sector zelf wordt via de monitoring zelf op de hoogte gebracht. Het is bij de dieren een gewone griep."

Het gaat om twee scharrellegbedrijven, met 17.000 en 40.000 dieren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tuut

  Wat bedoel je nou eigenlijk Hendrik, ze zegt toch dat het gaat om scharrelkippen met vrije uitloop. Is het jullie trouwens al opgevallen dat de meeste ellende zoals Sg, AI, etc. bijna altijd voorkomt bij leghennen met vrije uitloop. Ik zou zeggen tegen die pluimveehouders: neem je verantwoordelijkheid en doe die kippen naar binnen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Opletter, weet je zeker dat het voer op bijna alle probleembedrijven van dezelfde leverancier kwam? Spotvogel heeft veel research gedaan naar de vogelgriep en heeft ook meermalen het vermoeden geuit dat er moedwillige besmetting van bedrijven met vrije uitloop plaatsvindt om de concurrerende biologische sector kapot te maken. Dat heeft hij ook beschreven in De Pestvogels van Veerman. Het gaat in Friesland trouwens om laag pathogeen virus en zover als ik weet is ruimen dan niet nodig. De hennen hadden gewoon gevaccineerd moeten worden, nu moet de hele pluimveestapel vervangen worden.

 • no-profile-image

  ...........

  NAAR BINNEN DIE KIPPEN!!!!!!!!!!!!!

  Als er mensen in Egypte sterven aan vogelgriep is het een "ver van m'n bed-show", maar als het Egyptische scenario in Nederland plaatsvindt zal de pluimveesector bloeden als als de geitenhouderij........
  (om over het dan ontstane leed bij de mensen nog maar te zwijgen)

 • no-profile-image

  x

  beste mensen,
  het zijn toevallig beide bedrijven zonder uitloop en trouwens,je kunt geen kippen enten voor ai.

 • no-profile-image

  Opletter

  Wel heel toevallig dat bijna al die besmette bedrijven met SG of Lp-AI van dezelfde voerleverancier voeren..

 • no-profile-image

  Karel Bos

  Wel raar dat er eieren van besmette bedrijven in de winkel worden verkocht.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van gait

  Scharrelkippen worden binnen gehuisvest en komen nooit buiten. Vrije uitloop kippen en biologische kippen komen buiten. Veel mensen weten dat niet en berichtgeving hierover is vaak onzorgvuldig. Daardoor krijg ook van die stomme reacties als die van Tuut uit de achterhoek. Daar worden veel te veel kippen op een te kleine oppervlakte gehouden en dat is de oorzaak van de hoge ziektedruk.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste X, zowel tegen Aviare influenza als tegen New Castle Disease kan pluimvee preventief ingeënt worden. Dat het niet wordt gedaan heeft te maken met exportbelangen. Sommige landen wensen geen ingeënt vlees te importeren. Dat is de belangrijkste reden dat er telkenmale tien- of honderdduizenden dieren vergast en vernietigd worden! Er zou dus allang een antistof moeten zijn ontwikkeld die gewoon door het voer of drinkwater gemengd kan worden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.