Redactieblog

LTO vraagt fokverbod lammeren te heroverwegen

De vakgroepen schapen- en geitenhouderij van LTO Nederland zijn ten einde raad over het besluit van de minister van landbouw en volksgezondheid om het fokverbod van jonge geiten- en schapenlammeren te handhaven.

Dat schrijven de voorzitters Nico Verduin en Jeannette van de Ven in een brief aan landbouwminister Gerda Verburg en Ab Klink van volksgezondheid.

"We zijn als sector niet in een positie om u te vragen om de motie te heroverwegen, maar we doen dat toch omdat we ten einde raad zijn", schrijven de bestuurders.

De maatregelen zijn niet meer te dragen voor ondernemers, hun gezinnen en de sector als geheel, zegt LTO. De organisatie vindt dat hoogwaardig fokmateriaal onnodig naar het slachthuis wordt afgevoerd, waardoor de sector niet de kans krijgt om zich te herstellen.

"We zijn als sector graag bereid om, ondanks het minimale risico van de jonge gevaccineerde geiten voor de volksgezondheid, extra waarborgen te garanderen om risico’s te minimaliseren. Want ook wij willen nooit meer meemaken wat ons de laatste acht maanden is overkomen", schrijven de bestuurders.

Of registreer je om te kunnen reageren.