Redactieblog

303 x bekeken 2 reacties

LTO eist bij ministers opheffing fokverbod geiten

LTO Nederland roept de ministers van landbouw en volksgezondheid op tot het uitvoeren van de motie van de Tweede Kamer over het opheffen van het fokverbod van jonge geiten op bedrijven die besmet zijn verklaard met Q-koorts.

LTO Nederland heeft hierover een brandbrief verstuurd naar minister Gerda Verburg van landbouw en Ab Klink van volksgezondheid.

"De motie van Tweede Kamerlid Janneke Snijder is op 1 juli aangenomen in de Tweede Kamer. De gewenste aanpassing van de maatregel over het fokverbod is echter nog niet geëffectueerd", schrijft LTO Nederland. De landbouworganisatie zegt inmiddels al zeven weken te wachten op het besluit.

"De spanning van de betrokken veehouders loopt met de dag op. Op ruim tachtig geitenbedrijven die eerder besmet zijn verklaard met Q-koorts, staan grote groepen jonge dieren die twee keer zijn gevaccineerd maar waar niet mee mag worden gefokt. Dit leidt tot voortdurende onzekerheid en toenemende schade. De geiten- en schapenhouders voelen zich in de steek gelaten", zegt LTO Nederland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wil van Rooij

  Als dhr. Piet Vellema (hoofd afd. Kleine Herkauwers van G.D. voor Dieren.)
  in een interview op 16 aug. liet weten dat de ruiming
  van drachtige geiten wellicht niet nodig
  waren geweest,dat dit meer een politieke
  kwestie was; en dat volgens de z.g.
  rendac-onderzoek het vaccin PERFEKT
  werkt; dan is hier maar één ding helder.
  HET FOKVERBOD ERAF VOOR ALLE GEITEN !!!.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Het lijkt mij beter om de spuit in LTO te zetten. Want die gasten hadden als grootaandeelhouders van RENDAC vanzelf alle belang bij iedere saneringsruiming van varkens, koeien, pluimvee, geiten en schapen in de afgelopen 13 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.