27 reacties

LNV geeft tijdelijke vrijstelling scheurverbod

Het ministerie van LNV verlengt het uitstel op het scheurverbod met twee weken. De vrijstelling om grasland te vernietigen geldt van 1 september tot en met 15 september.

Om van de vrijstelling gebruik te kunnen maken, moet een deskundige aangeven dat het gras in slechte conditie is. Deze en andere restricties zorgen ervoor dat in de praktijk later kan worden begonnen met het vernietigen van de zode.

LTO is blij met de tijdelijke vrijstelling voor het vernieuwen van grasland. Volgens de organisatie moeten boeren hiermee goed uit de voeten kunnen.

De vrijstelling geldt alleen als het perceel door verdroging met minder dan 5 procent van het oorspronkelijk geteelde gras is bedekt, of voor meer dan 30 procent uit kweek bestaat. Die percentages moet een onafhankelijke deskundige met veldonderzoek vaststellen. De ondernemer dient de daaruit volgende rapportage op het bedrijf te bewaren.

LTO diende al enkele weken geleden een verzoek tot vrijstelling in bij het ministerie van landbouw. Volgens een woordvoerder is de organisatie blij dat LNV daaraan gehoor geeft. Hij stelt dat de regeling afdoende is, tenzij het veel regent de komende tijd.

NMV is ook blij met de vrijstelling, maar plaatst kanttekeningen bij de voorwaarden. De vakbond vindt dat deze de praktische uitvoerbaarheid beperken en ondernemers onnodig op kosten jagen. Ook had de NMV liever gezien dat de vrijstelling al was ingegaan. In de praktijk gaat een week van de ontheffingsperiode verloren, omdat het grasland eerst moet worden doorgespoten, aldus de NMV.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Al die LTO-ers die hier reageren begrijpen het niet zo goed. Het punt is helemaal niet of je wel of niet mag scheuren en wanneer, maar de achterliggende gedachte. Die gedachte is 'het zakken naar het grondwater van mineralen'. Dat dit grote onzin is heeft Henk van der Pol inmiddels meerdere keren uitvoerig uitgelegd. Kennelijk willen deze LTO-ers de vermeende milieuvervuiling dolgraag mee in stand houden. Ik vermoed dat het allemaal intensieve boeren zijn, die heel goed met de mestwet uit de voeten kunnen, dankzij deze intensiteit. Laat het nu eindelijk eens tot die botte koppen doordringen dat we met z'n allen worden belazerd met dat mestprobleem. Lees op www.nieuwsgrazer.nl de brief van Henk van der Pol nog maar eens goed en ook de discussie die ik daarna voerde met ene Wimsumar, waarschijnlijk ook zo'n LTO-er die inmiddels met de staart tussen de poten is verdwenen.

 • no-profile-image

  bart pronk

  wie zijn de deskundige, ik ben zelf deskundig genoeg. en geld het voor alle soorten grond?

 • no-profile-image

  kuijpers

  wat nou deskundige?! zijn wij graslandbeheerders niet deskundig genoeg om te bepalen of een grasmat in slechte conditie is? Ik, en met mij vele andere, gaan echt geen grasland vervangen als dat niet nodig is.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Goede reclame dan voor dit land als kennisland. Kunnen we trots op zijn!

 • no-profile-image

  goedgelovig

  Kritische lezer, ben je wel zo kritisch en goed geinformeerd??????? Het is natuurlijk onzin dat er helemaal geen "verliezen" qua stikstof (in welke vorm dan ook) zouden zijn. Denk bijv aan ammoniakuitstoot en verhoogde concentraties nitraat in grondwater onder overbemeste percelen. Het "minasgat" is vooral ontstaan doordat forfetaire gehaltes van mest niet overal gelijk bleken. Bovendien is bijv voor grasland met 250kg stikstof uit dierlijke mest en nog wat stikstofbinding uit klaver een zeer goed gewas te oogsten. Over de gezondheidstoestand van vee dat alleen gewassen eet van zeer zwaarbemeste percelen zullen we het maar niet hebben. Gegroet.

 • no-profile-image

  Hans

  Dan blijkt dat LTO-ers toch wat beter geinformeerd zijn, het is wel degelijk dat je tussen 1 en 15 sept. moet spuiten danwel scheuren, aansluitend zaaien. Er zijn in het verleden ook al wat van deze regelingen geweest.
  @Kritische lezer. Henk Pol's verhaal is niet de realiteit van vandaag en aan de reactie van LNV te zien ook niet die van morgen. Dus daar kunnen we dan honderden berichtjes aan wijden hier op AGD.nl, feit is dat er een mestbeleid is vastgelegd in de wet en dat daar handhavend op wordt opgetreden. Je moet het rapport van Schröder c.s. (PRI), de onderbouwing van de derogatie, er maar eens op nalezen. Op basis daarvan hebben we derogatie, dus op basis daarvan moet je evt. aanpassingen realiseren

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik heb het rapportje van je grote vriend gelezen, Hans. Dit neem jij serieus? Er staat niks in dat wetenschappelijk onderbouwd is. Het zijn aannames en veronderstellingen. En het gebruikelijke achterlijke telwerk, zonder rekening te houden met omzettingen en processen. MEST IS LEVEND, Hans.

 • no-profile-image

  anne

  Goede zaak dat LTO dit geregeld heeft. En helemaal eens met ondernemer overijssel. Dat de standaardklagers blivjen klagen zegt veel over hen, of misschien over het rotweer.

 • no-profile-image

  koetje

  Sommigen snappen zelfs niet het verschil tussen overbemesten en onderbemesten.

 • no-profile-image

  boerin

  nou, nou wat is lnv (en/of lto) weer gul hoe moet dit voor boeren werken die eerst nog moeten maaien, deskundige laten testen,dan spuiten, 10 dagn wachten, en dan zijn de 14 dagen voorbij. waarom dan de regeling niet gewoon tot eind september. altijd zeggen we komen de boeren toch tegemoet, maar wel altijd zo krap en met regels dat het bijna niet haalbaar is

 • no-profile-image

  japio

  Tjonge wat een resultaat Ze zijn blij bij lto Noa ja dat zijn ze daar al heel gauw maar tja ze weten volgens mij helemaal niet wat ze bereikt hebben Ze zijn blij met een dode mus want hier schiet je totaal niets mee op

 • no-profile-image

  Veehouder

  Niets vragen en gewoon scheuren, zou het dan een keer op houden. Het is te gek voor woorden. Je kunt toch niet meer goed boeren! Het is een gevaarlijk beroep geworden, je breekt je benen over al die regels!

 • no-profile-image

  Frans

  Monsternemer van BLGG gesproken hun hebben de bevoegdheid gekregen om te controleren, dus gewoon BLGG bellen kuiltje mee bemonsteren en dan zijn de kosten ook niet zo duur! Daarna RoundUp erop en scheuren maar!

 • no-profile-image

  Leen

  Het wordt tijd dat de boer weer ultiem zeggenschap krijgt over zijn eigen bedrijfsvoering.

 • no-profile-image

  Hans

  Blijkt maar weer dat er weinig echte boeren op deze site reageren. Het was verboden om nu te scheuren, nu is er een ontheffing. Dat daar wat voorwaarden aan verbonden worden is toch logisch...
  De NMV heeft het ook niet helemaal begrepen, je moet als boer zorgen dat je tussen 1 en 15 september een start hebt gemaakt met het scheuren en AANSLUITEND moet worden ingezaaid (afhankelijk van het weer uiteraard).
  Veel misbruik zal er niet van gemaakt worden, of zijn er mensen die voor de hobby een paar duizend euro uitgeven om veel grasland te scheuren

 • no-profile-image

  goedgelovig

  Hans uit zwartsluis begrijp jij het wel zo goed????? Een begin maken met scheuren? jij denkt kennelijk dat alleen een begin maken met scheuren voldoende is bijv doodspuiten in die periode of 1 m2 frezen? De tekst op lnv-site luidt "Wat houdt de tijdelijke vrijstelling in?
  U kunt van 1 september tot en met 15 september 2010 onder voorwaarden grasland op zand- en lössgrond vernietigen en de percelen opnieuw inzaaien met gras." Als je goed leest staat er dat er eigenlijk zowel vernietigd als ingezaaid moet worden voor 16 sept.
  Gegroet!
  PS! Er is geen enkele bedrijfstak die ultieme zeggenschap heeft over de bedrijfsvoering en dat is maar goed ook!

 • no-profile-image

  gert

  Ik zie nu motorcrossers voorbij scheuren

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hieruit blijkt wel weer dat LTO ongezond innig is versmolten met LNV. Maar dat is natuurlijk dicht bij het baantjescircuit. Dat die lui niet kotsmisselijk worden van zichzelf!

 • no-profile-image

  Gert

  Welke bende nietswetende zakkenvullers moet ik nu weer een volkomen onzin rapport laten maken?

 • no-profile-image

  ondernemer

  Nou nou, wat een stelletje zeikers heeft hier weer gereageerd zeg!
  Wees toch blij dat de LTO/NMV wat geregeld hebben, u hoeft niet te scheuren mmar de mogelijkheid wordt geboden en daar kunt u gebruik van maken.
  Als het betalen van die onafhankelijke deskundige u al teveel is dan zou ik niet gaan scheuren want dat is veel duurder.
  En wees eens creatief want als u slecht grasland hebt dan is met een goede bak koffie de deskundige wel bereid om dat ook te zien.
  Ook belangrijk: het moment van vernietigen geldt en dat is het moment dat u doodspuit en daarvoor heeft u tot 15 SEPTEMBER de tijd.
  Wees eens positief!!!!!!

 • no-profile-image

  Hans

  @ kotsende lezer:
  Het is niet m´n grote vriend, maar goed zulke retoriek zul je wel nodig hebben om je mening kracht bij te zetten....
  Doe je toch iets fout, want deze rapportages en ondezoeken worden tot in Brussel gebruikt, daar zie ik jouw schrijfselen nog niet zo 1,2,3 liggen.

 • no-profile-image

  goedgelovig

  Monsternemer van BLGG is niet "onafhankelijk", als hij niet conform de wens van de boer de schade vaststeld hoeft hij niet meer terug te komen voor andere zaken. Dus een financieel belang.
  Mijn buurman is onafhankelijker en zeker zo deskundig. ik ga het gewoon proberen. Gegroet.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Mensen, doe het dan toch gewoon niet! Ga je land ploegen als dat nodig is. Hoe gek moet het nog worden in dit land. Gewoon niet meewerken dus!

 • no-profile-image

  gekke henkie

  de koeien zijn alvast begonnen met het vernietigen van de zode. alles staat onder water.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Tjonge, wat heeft LNV er toch een geluk mee dat boeren niets snappen.

 • no-profile-image

  goedgelovig

  "onafhankelijke deskundige" is dus niet iemand die bijv. graszaad verkoopt en ook niet de loonwerker. Gewoon de buurman volgens mij met een diploma van de landbouwschool en praktijkervaring, Hij is "onafhankelijk" en deskundig want hij weet het verschil tussen kweek en raaigras en hij weet hoe weinig 5% is! Gegroet.

 • no-profile-image

  Hans

  Geloof jij nog in sprookjes Leen?

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.