Redactieblog

250 x bekeken

Grotere regionale verschillen in prijs

De grondprijzen staan stevig onder druk. In het eerste half jaar registreert de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) een daling van de grondprijs van 3.000 euro per hectare.

"In de maand juli is de situatie nog onveranderd", aldus Harry Boertjes, voorzitter van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de NVM. Op de grondmarkt is het effect van de economische crisis nu duidelijk zichtbaar. Terwijl de grondprijs eerder alleen op lokaal niveau daalde bij de minder courante percelen, is er nu een brede trend van prijsdaling zichtbaar.

Gemiddeld is een hectare landbouwgrond in de eerste helft van 2010 3.000 euro goedkoper geworden, naar 38.000 euro per hectare.  De daling wordt vooral veroorzaakt doordat er minder niet-agrarische partijen op de grondmarkt actief zijn. Projectontwikkelaars zijn niet actief, waardoor er ook minder agrariërs op de markt komen die, nadat ze uitgekocht zijn, op zoek zijn naar een nieuwe locatie.

De regionale verschillen in grondprijzen nemen als gevolg hiervan weer toe. Met name in het Noorden en Westen daalt de grondprijs. In regio Noord (Groningen, Friesland en Drenthe) daalt de gemiddelde grondprijs met 4.000 hectare naar 28.000 euro per hectare. Dit komt voor een belangrijk deel doordat de belangstelling van kopers uit andere delen van Nederland afneemt.

In het Westen daalt de gemiddelde prijs met 4.000 euro naar 44.000 euro per hectare. Met name in Noord-Holland is minder belangstelling voor complete bedrijven. In Zuid-Holland wordt de markt nog vooral gemaakt door verplaatsers. In de regio’s waar de veehouderij sterk vertegenwoordigd is, in het Zuiden en Oosten, is de grondprijs niet gedaald. In het Zuiden ligt de grondprijs op gemiddeld 46.000 euro per hectare, terwijl in het Oosten gemiddeld 45.000 euro voor een hectare grond wordt betaald. "Vooral in Noord-Brabant is het aanbod van agrarische grond beperkt, waardoor de grondprijs tot nu toe op niveau bleef. Er is hier sprake van ruimtegebrek. Maar ik heb wel de indruk dat het hoogtepunt in de markt is bereikt", zegt Boertjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.