Redactieblog

984 x bekeken 65 reacties

Gevaarlijk spel met Wakker Dier

Andries van den Bogaard is biologisch varkensboer in Hedel. Hij speelt een gevaarlijk spel met Wakker Dier. En hij valt zijn collega’s af.

Wakker Dier is op het ogenblik bezig met een actie tegen supermarktketen C1000 over het stunten met vleesprijzen. De zogenaamde kiloknallers. Dat lijkt succes te hebben. Daarvoor roepen ze echter ook de hulp van boeren in. Die moeten via de radiospotjes van Wakker Dier ook protesteren tegen het stunten met vleesprijzen. Slecht voor het dierenwelzijn en slecht voor de boerenbeurs, zegt Wakker Dier.

Daar zit een kern van waarheid in. Alleen als het oprecht was, maar Wakker Dier is nooit oprecht. Die heeft in principe maar één doel en dat is het wegwerken, of liever gezegd het wegpesten van de varkens en pluimveehouderij.

En daar zou je als boer aan meewerken? Nee dus. Andries van den Boogerd - en zijn vrouw Janny - doen dat echter wel. Met slechte argumenten. Hij zet zich af tegen de varkenshouders die op de gangbare wijze produceren. Zijn eigen productiemethode noemt hij verantwoord, daarmee aangevend dat andere boeren niet verantwoord produceren.

Voeg daarbij de samenwerking met Wakker Dier en je kunt niet anders dan constateren dat Van der Boogerd zijn gangbare collega’s een trap meegeeft. Gehaaid van Wakker Dier om de varkenshouders tegen elkaar op te zetten. Gevaarlijk en onverstandig van Van den Boogerd om samen te werken met een groep, die de hele sector om zeep wil helpen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Vraagtekenreiziger, je kunt dus ook al niet lezen. Ach nou ja, in deze fora komen we vanalles tegen. Man, Spotvogel zou dreigen? Voel jij je wel goed? Hij zet alleen die Vergaderboer neer waar hij thuishoort en wijst hem op de grote gelijkenis met de uitaltingen van Plantema en die van hem zelf (i.c. dus van de Vergaderboer). Als jij daarin enige dreiging kunt aanduiden dan ben je knap. Ik zou bij de AIVD gaan solliciteren als ik jou was.

 • no-profile-image

  ??

  Gaat er niet om, aan te kunnen. Je gaat zelf al af in het Otterforum.
  Het gaat erom,dat Dhr Leo even verwijsd en daarmee een dreigend gebaar maakt, van kijk maar uit, jij bent de volgende.
  Daarnaast heb ik helemaal geen last van figuren als jou als zal je met je zweef geval heel Nederland over vliegen kan je me nog niet vinden.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Ga dan lekker verder met het LEI en de "adviseurs"van de banken.Weet je in iedergeval dat er ,over pak weg 10 jaar, de helft van de huidige boeren verdwenen is.

 • no-profile-image

  koetje

  Duurzame landbouw is wel DE oplossing,een machtig wapen tegen alle landbouwcritici,gangbare landbouw kan net zo goed duurzaam zijn,heeft niets met biologisch te maken,misschien is gangbaar nog wel veel duurzamer,met minder grond meer produceren.Als consumenten een andere mening zijn toebedeeld en biologisch wel duurzamer vinden moeten ze hun aankoop gedrag hier op afstemmen.Maken waar de markt om vraagt daar draait het om.Als Opel veel vraag krijgt naar een autotype met 2 handremmen dan maken ze die ook.

 • no-profile-image

  herkauwer

  ??,,?? ik scheld helemaal niet, maar ik doe je nu en dan gewoon wat ideeën aan de hand om in de fora een normale nickname aan te nemen. Want ik vind het van weinig respect getuigen om je achter leestekens te verschuilen.

 • no-profile-image

  ??

  Exact gedsie kan ze alleen bleren, maar van voren weet ze niet dat ze van achteren een kont heeft. Wel mooie tijdsverdoening zulke wat tegen te spreken.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Het LEI en de adviseurs van de banken zijn natuurlijk ook niks, Kanibaal. Maar ik heb geen moment de indruk dat jij er van wakker ligt als de helft van de boeren verdwijnt.

 • no-profile-image

  mensenrechten 2020

  Heren en dames

  Wie mag er straks nog vlees eten... Alleen de rijken, alleen de opperklasse, wie maalt er om de gewone man en vrouw, waar de portemonee wel telt. Ik vind u allen bewust egoistisch en Wakker Dier helemaal. Als in de toekomst de kiloprijzen van het vlees twee tot driemaal zo hoog zijn, wie betaald dan mijn stukje vlees. Legt Wakker Dier dat bij, leg jij dat bij TPH of Linda? Gaat de boer zoveel meer verdienen aan het biologisch vlees of ligt de winst hoger in de keten. Ik ben bang dat alle prijzen van het voedsel gaan stijgen, door Wakker Dier en andere milieuorganisaties... Dat de prijzen voor boeren niet veel beter zullen worden. De supermarkten rijker. Veel gezinnen in Nederland zullen het behoorlijk slecht krijgen als het voedsel twee maal zo duur worden. Daar hoor ik jullie niet over. Nee alleen afkraken, geen oplossingen en zeker niet denken aan de (gewone) mens. Of zetten we die "arme" mens net als de "gangbare" varkens over de grens?

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Wat is dat toch met dat brabantse varkensvolk? Wakker Dier wolven en schaapskleren? Geef dan voorbeelden daarvan Riny. Wakker Dier staat gewoon voor haar doelstellingen. Op een fatsoenlijke manier.

 • no-profile-image

  peter van Lienen

  de dieren-activisten is zeer ernstig in zijn soort ik doe uiterste mijn best om wakker-dier definitief de stekker er uit te trekker dan ruimde ik ook de rest op verder moet de boeren-familie in iedergeval een aangifte te doen bij de politie in uw woonplaats en verder raadde ik deze ook aan zodat uw colegas met rust word gelaten

 • no-profile-image

  Kees van Liempt

  Het feit waar ik me ook druk om maak is de universiteit Wageningen, vroeger Landbouw universiteit. De universiteit staat bekend om haar linkse inslag en geloofd heilig in de opwarming van de aarde veroorzaakt door de mens, terwijl de zonneactiviteiten hieraan debet zijn. De universiteit heeft mede een bepalende invloed op, hoe de landbouw georganiseerd moet worden. Vanwege haarlinkse inslag heeft universiteit Wageningen een voorkeur voor duurzame landbouw wat niet goed is voor de landbouwsector. De landbouw moet veel effectiever en doelmatiger en innovatiever produceren en duurzame landbouw is niet de oplossing, het is slechts een onrealistische oplossing.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Gaat de vergaderboer dan liever door met de huidige pratijk? Deze leidt zeker tot een kaalslag van jawelste. Ik begrijp die bio-boer wel. En deze een gevaar voor de andere? Nou de onderlinge solidariteit bij de boeren gaat vaak niet verder dan de portemonnee....... het lijkt het vroegere Oost-Duitsland wel. Als je afwijkt voor gek wordt verklaard....

 • no-profile-image

  Maria

  Een groot compliment voor Andries van den Boogaard. De boer heeft visie en speelt in op de ontwikkelingen van deze tijd.
  En gelukkig heeft hij ook in de gaten dat WD niet uit is op de ondergang van de boer, maar op het werken naar een betere manier waarop boeren met hun dieren kunnen omgaan. Maar hoe zegt men dan ook al weer: als je je kop boven het maisveld uitsteekt dan.....
  Ik hoop dat veel meer boeren niet zo kortzichtig zijn en meegaan met de toekomst. Een tevreden boer én consument, dat zou toch mogelijk moeten zijn. En natuurlijk mooi meegenomen, dat het dierenleed vermindert.
  Iedereen gewonnen!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Herkauwer, wel zo extreem is natuurlijk ook niet nodig. Meningen blijven altijd meningen en dus kan dat verschillend zijn.
  Maar Vergaderboer blijft een beetje hangen in zijn linkse denkbeelden van ik melk dus de rest past zich maar aan, en dat is een beetje uit de tijd aan het raken.

 • no-profile-image

  Jan Overesch

  Geachte redactie,
  Het verwonderd mij dat varkenshouders zo reageren en zelfs elkaar afslachten in deze rubriek. Zelf zijn we 16 jaar geleden ook omgeschakeld van een gangbaar naar de biologische manier van produceren. Van deze beslissing hebben we nog geen moment spijt. Boeren in harmonie met de natuur is het mooiste wat er bestaat. Rekening houden met flora, fauna en het welzijn van de dieren. Je krijgt er veel voor terug in de vorm van arbeids vreugde en dank van de consument. Er zit een flinke groei in de verkoop van biologische producten. De consument is echt niet op de hoogte van de verschillende productie methoden. Daar probeert Wakker dier iets aan te doen.
  De consument zal beslissen

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Jan Overesch. In deze agd.nl fora bediscussieren we allerhande agri-vraagstukken en het grote probleem daarbij is het dikwijls vreselijke nagativisme onder erg veel veehouders. Vooral buitenparlementaire acties en kritische maatschappelijke organisaties worden daarbij vaak ongemeen fel belasterd en gecriminaliseerd, terwijl die het juist voor de toekomst van de boer en het welzijn van de dieren opnemen. Ik ben je erg dankbaar voor jouw inbreng in dit forum, omdat hieruit blijkt dat er heel goed biologisch te boeren valt en dat dit niet alleen mens, dier en milieu, maar ook het eigen welbevinden en levensgeluk zeer ten goede komt. En daar doen we het met ons allen tenslotte voor.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Wat een achterdocht en insuniaties, Watersnip. Ik betoog alleen dat Wakker Dier meedogenloos haar doel tracht te bereiken: het uitschakelen van de gangbare veehouderij. Dat is geen partij om mee samen te werken. Dan zoek je samen naar een oplossing. Boeren, biologisch en gangbaar, moeten samenwerken om hun toekomst veilig te stellen. Vandaar mijn aanduiding van een biologische boer, die gevaarlijk bezig is. En dat vind ik nog.

 • no-profile-image

  TPH

  JUIST ! ! ! Zo is het maar net ! ! ! (M.b.t. de 2 voorgaande reacties). Ik heb de argumenten welke de heer Overesch aandraagt al eens eerder in een reactie gezet. Destijds was daarop weinig respons. Maar wat ben ik blij om te lezen dat nu ook een "echte" boer eenzelfde kijk op de zaak heeft. Super ! ! ! Zo gaan we de goede kant op....met z'n allen!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik vind het betoog erg suggestief en ongeloofwaardig.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Maak 't effe, wanneer was die actie waar jij het over hebt? En waar werd er onreglementair aktie gevoerd? Want kooieieren (A-4tjes ei) zijn op de winkelschappen wél erg zeldzaam geworden. Niet omdat Wakker Dier agressief actie voerde, maar omdat de klant ervan overtuigd is geraakt dat ook een kip recht heeft op een dierwaardig leven. En dat zulk een eitje dan meteen honderd keer lekkerder smaakt! Zo heeft WD ook de 'eierpolitie' die winkelschappen controleert op aanwezigheid van verdachte eieren. En wat werd ontdekt? Eiergroothandel De Boed katte op enome schaal goedkope kooieieren om tot dure scharreleieren! Ten koste van de consument/koper. En natuurlijk ook van de boer/producent. Dat ging om miljoenenmalversaties! Prima aktie toch van Wakker Dier? Goed dat er eierpolitie is!

 • no-profile-image

  Maak 't

  Beste Hans. Er zijn zoveel zaken in het leven waar mensen verschillend over denken. Daar is niets mis mee. De kunst is om elkaar in zijn/haar waarde te laten. Dat is nu precies waar de schoen wringt. WD heeft een bepaalde visie en vindt dat iedereen dat dan zo moet zien. Ondanks het feit dat bepaalde productiemethoden wettelijk zijn toegestaan, vindt WD het nodig om zijn visie bij wie dan ook door de strot te duwen, desnoods met intimidatie. Dat is wel degelijk fundamentalistisch. als je voorstander bent van biologisch voedsel, moet je dat vooral doen. Ik ben dat niet, dus ik eet gangbaar, PUNT.

 • no-profile-image

  Riny

  Wie denkt dat de gangbare varkenshouderij niet goed is, weet niet waarover hij het heeft. Op de eerste plaats zijn de nieuwe stallen met de bij behoorende automatisering, een zege voor het varken en de verzorgers van de dieren. Dit is goed en moet ook goed zijn!
  Kostprijstechnisch is dit ook de juiste weg! Om het voedsel betaalbaaar te houden moet men dit ook doen. Dit is voor de boer ,het varken en de consument goed! Dat met nog ouderwets door wil gaan met dieren houden moet men zelf weten, maar wie wil dat betalen en wie wil daar nog het werk doen? Het enigste wat er moet gebeuren is, de kostprijs voor het vlees betalen zodat het voor de mens en dier betaalbaar is. Met Wakkerdier moet je oppassen, het lijken wel wolven in schaapskleren!

 • no-profile-image

  Enos

  We hebben een kiloknaller aan de lijn...

 • no-profile-image

  herkauwer

  Met verbijstering las ik de lasterlijke oprisping van Vergaderboer, die kennelijk slechts ten doel heeft om de naam en faam van stichting Wakker Dier door de grup te sleuren en een rem te zetten op boeren die ook inzien dat de huidige gangbare weg een doodlopende route is. Gelukkig blijkt uit de reacties dat, afgezien van na-kakelende papegaaien zoals Henk uit Rooy, Jan de Boer uit Oirschot en het zich 'Mensenrechten 2020' noemend Rotterdams onzinorakel, de grote meerderheid van de refectanten er een gezonde kijk op na houdt. Vergaderboer, jij zet aan tot haat jagens Wakker Dier én tegen boeren zoals Andries en Jannie van de Boogerd. Je verdraait feiten en criminaliseert een keurig nette maatschappelijke beweging. Jij schrijft onverbloemd dat Wakker Dier de 'gangbare veehouderij om zeep wil helpen' en dat is strijdig met de realteit. WD streeft ernaar om zo snel mogelijk de dierenwelzijnsmisstanden in de intensieve veehouderij tot het verleden te doen behoren. En men gebruikt daartoe middelen die geheel conform de wet zijn. Dat is pas bedreigend nietwaar?

 • no-profile-image

  lot

  Ik ben bang, dat de biologische boer alleen maar met Wakker Dier kan samen werken zolang er nog gangbaar geproduceerd wordt. Op het moment dat biologisch de algemene trend wordt, is er geen reden meer om het product ook qua verkoopprijs te onderscheiden. Wie kan dan nog zijn varkens laten wroeten in de modder, of laten spelen in de sneeuw, zoals ik zag op de video in de supermarkt?

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Lot, voel jij je wel goed? Varkens in de sneeuw? Dan wordt daar toch meteen de Dierenpolitie op af gestuurd!

 • no-profile-image

  Han

  Laten we eens uitgaan van het succes de >kiloknaller< gaat uit het schap er komt een faire prijs op te staan. Helaas voor Wakker Dier de consument eet na wat morren weer gewoon zijn karbonade net als voor de actie van bioboer. Vraag blijft krijgt de boer deze extra prijs in zijn zak. Ik zeg NEE, want de markt voor vlees blijft gelijke groot, zou de vraag dalen, daalt de prijs, wordt het vlees dus goedkoper zonder >kiloknaller<. de bioboer met zijn extra (hoge) prijs zal nooit in de buurt komen van het gangbare / import vlees en de boeen zullen het prijsverschil tussen knaller en "normaal" nooit vangen. De retailler doet zij vlees niet meer in de anbieding (mag niet van WD en op termijn Den Haag) en gaat met de POET naar huis. Wie is nu de verliezer van deze actie, de varkensboer (hij krijgt niet meer) de consument die gaat meer betalen dan volens de markt nodig is.

 • no-profile-image

  Han

  @Linda je hebt volkomen gelijk maar als de Peelboer geen varkens meer mag producren op de huidige weg, dan doet de Poolse of Braziliaanse boer het en de super verkoopt dit vlees nog steeds voor een prijs ver onder de biovarkens prijs. De >moedige< heer Bogaard gaat te veel uit van het EILAND Nederland en dat iedere Nederlander Nederlands vlees wil eten of hij eet niet. Helaas dit kunnen je maar beter vergeten en weer met de beentjes op de grond gaan staan.

 • no-profile-image

  ??

  @Jan je bent 1 van de synoniemen van Herkauwer/Katja/Lizette/Rinnie/ ga maar door. Er word een verwijzing gedaan, dat vergaderboer beter zijn mond kan snoeren anders kan hem het zelde gebeuren. Dan is altijd nog dreigen.

 • no-profile-image

  Hans de Kort

  Een (anonieme) persoon noemt Wakker Dier (WD) fundamentalistisch omdat WD stelling neemt tegen dierhouding die vaak slechts voldoet aan de wettelijke regels. Je moet maar durven. De wet en ethische kwesties zijn twee zaken die vaak niets met elkaar van doen hebben. Zo was het bijvoorbeeld decennia lang toegestaan om varkens onverdoofd te castreren. Datzelfde geldt/gold voor de legbatterijen die een kwelling waren voor de daarin gehouden kippen. Het zijn slechts enkele voorbeelden
  Ook ik noem dat verwerpelijk en verstop me daarbij niet achter een schuilnaam.
  Ik ben blij met de acties van Wakker Dier. Je hoeft het daarmee niet eens te zijn, maar hen uit te schelden voor fundamentalisten lijkt me een beetje armzalig en getuigen van gebrek aan deugdelijke argumenten.
  Ik ben blij mensen te kennen die hun vee op een diervriendelijke en ethisch verantwoorde wijze behandelen, zoals Jan Overesch dat doet. Mensen die handelen in evenwicht met de natuur. Het is een genot te zien hoe behaaglijk zijn varkens wroeten in de modder en de varkensweide. Je kunt zien hoe goed ze zich daarbij voelen.
  De kwaliteit van een beschaving is, onder meer, af te lezen aan de wijze waarop de gemeenschap er met dieren omgaat. En die is in Nederland vaak van een bedenkelijk niveau.

 • no-profile-image

  Piet

  Het artikel getuigt van een zeer bedenkelijke sektarische mentaliteit. De leden van de sekte worden opgezet tegen de afvallige. Overigens typerend voor de landbouwindustrie.

 • no-profile-image

  koetje

  En by the way,die dierwelzijn molen is allang in beweging gezet,niet door de overheid maar door de NGO's die behoorlijk invloed hebben.Dit kun als een bedreiging opvatten maar hier kun je als boer ook op inspelen en dat is wat deze boer doet,heb ik geen problemen mee.Gelul om dan te zeggen dat hij zijn collega's afvalt die elkaar toch al kapot concurreren op kostprijs.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Herkauwer, zulke laffe forumknakkers kunnen in plaast van leestekens vanzelf beter nullen gebruiken! Eén 0 is een kleintje, 00 = een wat grotere en 000 is een knoeperd! Van een nul dus!

 • no-profile-image

  ??

  Herkauwer, de dagelijkse gesprekken gebeuren allemaal in het Engels op het bedrijf en nog wat talen. Nederlands komt er niet in voor.
  En nog heb je geen feiten, dan een beetje gaan schelden, schelden doet men uit ontmacht,dus... hier je antwoord.

 • no-profile-image

  watersnip

  Wat een belachelijk stukje proza. Duidelijk geinfecteerd door het pvv virus:; Wij tegen hunnie.
  Eindelijk een boer die het eens met de maatschappelijke wens voor een andere veehouderij, wordt ie neergesabeld als gevaarlijk.
  Ik neem aan "vergaderboer" dat deze boer binnekortr wordt bedreigd door uw volgelingen? Net als wat is gebeurd met Spotvogel, hier op dit forum?
  Graag een reactie.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, Vergaderboer ziet weer zijn gebruikelijke olifant achter een boom staan. Wel, veel mensen/boeren/burgers zullen voor deze actie zijn en veel mensen/boeren/burgers zullen tegen deze actie zijn, zo simpel is het.
  Maar Vergaderboer vindt dat dit weer niet kan, omdat hij er niet mee eens is. En omdat hij tegen is maakt hij zijn collega's zwart, maar beschuldigd een ander.....
  Ik denk dat Vergaderboer het goed zou doen in een extreem communistisch land of een ultra linkse politieke partij. Hij wil melken als vb en een goede prijs. Hij wil vrije markt, maar als de prijs te laag wordt, is ie voor interventies.
  Zijn melk wordt gedumpt in 3e wereld landen en maakt daar families letterlijk kapot daar en de economie ook. Hoe collegiaal is dat Vergaderboer?
  En als de melkprijs lager gaat, dan wordt er meer melk geproduceerd in Nederland omdat er geen marktwerking is, maar wel afname plicht is. Typisch iets van LTO vergadercultuur en niets doen, en maar klagen zoals Vergaderboer. Zelf vindt ik het een goede actie van WD, de kern is de waarde van een product. Als je het hele jaar kiloknallers hebt dan is er iets mis met de waarde van een product. En daar zou diegene die dat produceert zeker iets van moeten vinden, ongeacht hoe prijsvorming of marketing bij supermarkten werkt. Maar vergader/klaag lekker verder Vergaderboer misschien wordt je nog eens keer directeur van Friesland Campina en kan je daar je communistische trekjes uit gaan leven.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Patrick, ik plaatste Vergaderboer alleen terug in de tijd waarin hij kennelijk is vastgelopen. De middeleeuwen! Overigens: er is absoluut niks Links aan zijn totalitaire gebral. Dat ademt eerder de slechte geuren van extreem rechts!

 • no-profile-image

  Maak 't

  "Wakker Dier gebruikt middelen die conform de wet zijn"? Herkauwer toch, word wakker. Neem nu bv. het verhaal van de legbatterij. Wettelijk is dit toegestaan. WETTELIJK!!!! Wat doet WD? Ze staan bij supermarkten mensen te intimideren om hun eigen visie door te drukken, om niet de eieren te kopen die WETTELIJK zijn toegestaan. Puur FUNDAMENTALISME.

 • no-profile-image

  TPH

  O o o, vergaderboertje..... uw betoog over Wakker Dier en haar zogenaamd (kom op zeg!) meedogenloze poging om de gangbare veehouderij uit te schakelen slaat echt helemaal nergens op. De gangbare veehouderij uitschakelen....dat is nog helemaal niet zo'n "abnormaal" idee... Eigenlijk vrij "normaal" om zo over de huidige, intensieve veehouderij te denken (en te oordelen). Overigens ben ik BIJ LANGE NA niet de enige die er zo over denkt, afgaand op (onder meer) de complimenten richting de heer Van den Bogaard. En dat hij zijn collega's afvalt.... HAHAHAHA..... doe normaal! Het is eerder ANDERSOM!!! Alle partijen binnen de veehouderij (dus: van gangbaar tot biologisch-dynamisch) zouden de koppen bij elkaar moeten steken, hun portemonnee thuis moeten laten en met een PRACHT-VEEHOUDERIJ naar buiten moeten komen. De boer aan zet heet dat. Laat toch niet zo met je sollen, stelletje domme boeren! De gangbare (intensieve) veehouderij is 1) NIET gangbaar en 2) behóórlijk abnormaal! Niet iets waar je voor op moet willen komen dus (vandaar ook mijn complimenten voor hetgeen de heer Van den Bogaard samen met Wakker Dier poogt te bereiken). Echter, in mijn ogen is niemand alleen maar goed of fout. Maar de tweedeling die zich nu voordoet in de veehouderij is dodelijk voor de boer. En dat vind ik jammer, erg jammer. Dus ik zou willen zeggen: steek de handen ineen beste boeren, en zorg dat het respectloze gestunt met voedsel (of het nou gangbaar of biologisch voedsel is) STOPT. Elke boer verdient een eerlijke prijs voor hetgeen hij/zij produceert. Hierbij dienen alle aspecten die ten grondslag liggen aan een VERANTWOORDE veehouderij (en dat is dus niét per se biologisch) gewaarborgd te zijn!

 • no-profile-image

  lizette

  Doen samen, erger kan het toch niet worden dus pak die kans.

 • no-profile-image

  Han

  @Jan Overesch. Omdat Wakkerdier nu een Biologische varkensboer het spotje laat doen, zijn ze in eens >pro vlees<. ik heb mijn twijfels. Zij hebben volgens jouw dus niks tegen >vlees< eten, en ook niet tegen de manier van produceren alleen maar tegen >de kiloknaller< en dit stunten met vlees wil niet zeggen, dat de retailler hier aan wint of dat de varkens boer hier minder van wordt. Deze combinatie is nog niet gelegd in het openbaar. Zolang we het eens zijn dat de vleesprijs wordt gemaakt op de markt, zal de producenten prijs niet veranderen. Ik kan de hele actie dan ook niet anders zien, dan een langzame opruiming van de varkensvlees productie, gangbaar en biologisch en het andere vlees volgt.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dit krantenbericht dateert van 13 augustus en de meeste reacties dragen ronduit een positief en bemoedigend karakter en een prima toonzetting. Dat moet een hart onder de riem zijn van Andries en Janny van den Boogaard, want er zijn ruimschoots klagende boeren, maar boeren/boerinnen met ballen zijn erg zeldzaam! Helaas! En ook helaas dat Vergaderboer weer zijn vaste valse stokpaardje berijdt en de kritische tegenstander van de megaveeteelt neerzet als een onbetrouwbaar parvenu. Vergaderboer luister: ik ben lid van Wakker Dier omdat dit een keurige organisatie is die met wettelijke middelen ten strijde is getrokken tegen de respectloze mega agri-moloch. Jouw opruiende en zeer tendentieuze litaniën zouden door een kwaliteitsmedium als het AGD geweigerd moeten worden. Jouw proza doet mij sterk denken aan de rioolgeschriften waarmee dierenarts Rowdy Jetze Plantema bij tijd en weile de interactieve ether vervuild. Dat heeft die Hardenbergse kopklepper al meer dan twee ton boete opgeleverd. Precies vanwege datgene waar jij nu ook weer mee bezig bent. Het leugenachtig en lasterlijk criminaliseren van een onwelgevallig geachte opponent! Doe mij een lol Vergaderboer en lees er mijn dossiers "de Pestvogels van Veerman" en "Wachten op de Pandemie" maar eens op na. Op blz 411- 413 van laatstgenoemd dossier tref je hoofdstuk 135 "Terreur" aan, waarin het raaskallend orakel Plantema tegen het schouwlicht wordt gehouden. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Ja, die kommen dat varkentje wel eens even wassen!

 • no-profile-image

  ??

  @Spotvogel/ Leo, met andere woorden, jij dreigt hier, snap je dat wel?
  En dan noemen dat een keurige organisatie is, maar de "cellen" die niet direct verbonden zijn met Wakker Dier, daar gaat het om!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Hé vraagtekenslafbek, wie bedreigt er dan wie? Ik zien alleen maar dat er door jou herhaald wordt dat die Plantama door de Rechter veroordeeld werd tot twee ton boete. Door de Réchter mafketel. Is dat bedreigen? Nee leipjoekel, dat is waarschouwen!

 • no-profile-image

  ??

  "Jouw proza doet mij sterk denken aan de rioolgeschriften waarmee dierenarts Rowdy Jetze Plantema bij tijd en weile de interactieve ether vervuild. Dat heeft die Hardenbergse kopklepper al meer dan twee ton boete opgeleverdTerreur" aan, waarin het raaskallend orakel Plantema tegen het schouwlicht wordt gehouden. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!"
  Dit is dreigen,vergaderboer, houd je mond of zie wat er met je gebeurd.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik dacht het niet, ??,,??! Er wordt alleen maar op gewezen dat Jetze Plantema ook laster en leugenpraat verspreidde. En hoe bedreigend dat is hangt puur van die vergaderboer zélf af. Want niemand heeft hem opgedragen om in een column Andries en Janny van den Boogaard te schand te maken! Fantaseer dus maar lekker door over tegenstanders die je niet aan kan. Nice day.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Over afgaan in het Otterforum gesproken domme naamloze dwerg. Ga jij eerst eens fatsoenlijk engels leren lezen, dan kun je tenmiste begrijpen wat er foutloos staat. Ik heb het literaire rijm ook nog even uitgebreid, want English is my second language! En dan nog dit rund: geef eens aan Waar Spotvogel op 30 september om 16.31u ook maar één bedreigende letter of leesteken op schrift heeft gesteld. Roept u maar........

 • no-profile-image

  ORGANICBEEFER

  Een vraag van mijn kant uit: Waarom ziet u boeren als collega's van elkaar? Ik bedoel, wanneer deze boeren met elkaar dezelfde producten zouden leveren dan zijn het inderdaad collega's. Maar ik weet dat bio en gangbaar zeker gezien mogen worden als twee verschillende producten. Ik kan de voordelen van bio opnoemen maar ik hoop dat dat niet hoeft. (www.biologica.nl)
  Ik vind het goed dat Wakker Dier dit wil verduidelijken aan de buitenwereld. Waarom u niet?

  Met vriendelijke groeten,
  ORGANICBEEFER

 • no-profile-image

  Maak 't

  Vergaderboer heeft gelijk. Je moet nooit gaan samenwerken/overleggen met een club die op jouw vernietiging uit is.

 • no-profile-image

  Vrije markt

  Denkt men nu echt dat Wakker Dier meer macht heeft dan de banken, supermarkten, boerenorganisaties en de overheid om boeren 'om zeep' te helpen? Wordt Wakker;-). Wie doet volgens de boeren het meest zowel praktisch als in de media voor de boeren? Juist alleen Wakker Dier opent momenteel de broodnodige discussie omtrent eerlijke prijsvorming. Dat dierenwelzijn het uitgangspunt is lijkt mij logisch maar gezien de discussie niet onvoordelig voor agrarisch Nederland. We moeten naar een model wat recht doet aan dier, mens en milieu. Onder mensen versta ik dus ook de consumenten en boeren.

 • no-profile-image

  Henk

  Het gaat om de vraag of we als boeren moeten samenwerken met Wakker Dier. Mijn antwoord is heel duidelijk nee. Ze hebben maar één ding op het oog en dat is het vernietigen van de hele sector. Dat gaat stapje voor stapje, het is een fuik waar je inzwemt. Boeren als Andries v.d.B. werken daar aan mee. Dat is onverstandig. Ook collegiaal gezien. Zowel biologische als gangbare boeren hebben elkaar nodig om de rug recht tehouden tegenover de onredelijke eisen van Wakker Dier. Die hebben het alleen maar over dieren en nooit over mensen. En toevallig zijn boeren mensen, die ook recht hebben op welzijn van hun gezin. En daar denkt Wakker Dier nooit aan.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Verklaar je eens nader @maak het ff. Je onderschrijft mijn stelling en toch zo een negatieve inslag.

 • no-profile-image

  koetje

  Jan ik geloof toch dat jij mij niet helemaal begrijpt,consumenten gedrag heeft niks met communisme te maken,of dacht je soms dat ik GL-aanhanger was?Duurzaam produceren heeft niets met biologisch te maken maar met een goed gebruik van natuurlijke kringlopen.Zonder dierlijke mest is er op termijn geen landbouw meer mogelijk omdat de fosfaatvoorraden eindig zijn, dit feit moet je goed onder de aandacht brengen.

 • no-profile-image

  ??

  Leg me dan uit Jantje,Herkauwertje: Wat het nu moet zijn als ik er een naam neer zet?
  Jan is fictief, Katja is fictief en ga zo maar door? Leg dat dan uit?
  Ja je was ambetenaar, toch voor redelijke lange tijd als ik het goed begrijp, waarom niet eerder opstappen, want ja dat stoeltje zat toch wel lekker he?

  PS: Jantje,je hebt hier op de forums nog nooit een zin van betekenis geschreven net als die katja, dus houd dan gewoon op.

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Waar heb jij het nou helemaal over laffe anonymus. Hoi Klaas en Jan, jullie hebben gelijk: een lege dop is het. Een windbuilei!

 • no-profile-image

  ??

  Herkauwer, dan noem je met toch gewoon Leo of Spotvogel, wat doet een naam er toe in een forum, waar je elke naam kan aan nemen.
  Waar slaat jou naam op? Of je scheld of je komt gewoon met hele citaten geplukt van google, om je slimmer voor te doen dat je bent. En dan gebruik je ook nog graag andere nick namen.
  Zoals je zelf al gezegd hebt eens, jij hebt gewerkt voor de LNV, dus nu niet boe boe doen,voor iets waar je zelf aan mee hebt gewerkt!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké, ??,,??,dan noem ik je Calimero. Dat lijkt mij wat aanschouwelijker. Een lege dop zonder inhoud! Want daar komt het immers op neer als je gaat beweren dat iemand die als ambtenaar bij een ministerie met destijds meer dan 12.000 functionarissen (vr/m) gewerkt heeft, medeverantwoordelijk is voor datgene wat heersende machtspolitici en de ambtelijke top naar de mallebiezen hebben gejaagd. Het zou trouwens idioot zijn om jou Spotvogel te noemen en het is knap dat jij zijn identiteit hebt weten te achterhalen. Chapeau hoor. Want die staat namelijk luid en duidelijk op de copyrightpagina van zijn dossiers! Ik heb geen andere nicknamen nodig, want herkauwer ben ik en herkauwen zal ik net zolang blijven doen totdat de boodschap jou en andere doverikken de poriën uitloopt. Letterlijk! Ik hoef niks van googel te plukken, want ik sta voor onvoorwaardelijke autenticiteit van het geschreven woord. Wél ben ik geinteresseerde lezers/lezeressen behulpzaam door in voorkomende gevallen bepaalde links te noemen. Maar dat is natuurlijk heel iets anders. Dat snapt zelfs een lege eischaal! Ja toch?

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Oké herkauwer. Een lege Calimerodop kom op hetzelfde neer als een grote nul! Let op: die vent laat nou niks meer van zich horen.

 • no-profile-image

  katja oltshoorn

  Exact, jij durft mij een gedrocht te noemen? Ik was 4x South-ass queen of Amstelveen, rund dat je bent. Oh, wat word ik toch altijd onbedaarlijk over de maand van jouw slag vrouwenhaters.

 • no-profile-image

  exact

  ??, vergeet het maar dat je de discussie over naampjes wint. Het is er bij een gedrocht als fictieve Katja met de paplepel ingegoten om de schelden op mensen die niet haar mening volgen.

 • no-profile-image

  ??

  @Katja je vergeet gedsie te schrijven, hoort bij jou fictieve naam moet je nu niet vergeten hoor.

 • no-profile-image

  Jan de Boer

  (Reactie op KOETJE BOE) We leven niet een communistisch systeem waar het gedrag van de mensen wordt bepaald door de overheid zoals in de vroegere Unie van Socialistische Sovjetrepublieken USSR. Nederland moet geen communistisch land worden zoals GroenLinks dat graag zou willen. GL is communisme in een modern jasje. GroenLinks komt voort uit de Communistische Partij Nederland CPN, de Pacifistisch Socialistische Partij PSP, de Politieke Partij Radikalen PPR en de linkse EVP. GroenLinks loopt over van duurzame en biologische landbouw en onrealistische groene banen, het is de grootste linkse kolder en slecht voor de landbouw en Nederlandse economie

 • no-profile-image

  linda

  Andries van den Bogaard: complimenten voor de moed om de waarheid te spreken! Hij is een klokkenluider. Het is een teken aan de wand dat opgehokte, in beton, staal en verstikkende ammoniak lucht gehouden dieren GANGBAAR wordt genoemd. Dus vrije, blije gezonde dieren die zich kunnen bewegen in buitenlucht, zelfs een pluk gras kunnen eten, dat is dan abnormaal????? Omgekeerde wereld en
  een extreme vorm van Tunnelvisie.

 • no-profile-image

  Even lekker met m'n platte pens in de zeiknatte baggerbende rollen en dan lekker schoon aan de haak,wat een leven de diep dood gevroren winter kou,maar ik had een goed leven binnen bij de kachel,ze hebben mij naar buiten geschopt, een goed leven noemt men dat!

Laad alle reacties (61)

Of registreer je om te kunnen reageren.