Redactieblog

4 reacties

Geitenhouders stoppen import vrijwillig

Ongeveer de helft van melkgeitenhouders heeft zich aangemeld voor het vrijwillige importverbod van melkgeiten.

Dat meldt ZLTO. Het is de bedoeling dat de volledige sector zich op korte termijn aandient.

De geitensector heeft in overleg met de overheid de importbeperking ingesteld. Hiervoor heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) het programma Preventieve gezondheidszorg Kleine Herkauwers module Q-koorts in het leven geroepen.

Als alle geitenhouders zich aanmelden, kan de sector hiermee te borgen dat er geen geiten worden aangevoerd uit het buitenland die niet aan de Nederlandse Q-koortseisen voldoen. Voorwaarde voor de aankoop van melkgeiten is dat ze volledig gevaccineerd zijn tegen de ziekte en dat de dieren afkomstig zijn van bedrijven die op basis van het Nederlandse tankmelkonderzoek vrij zijn van Q-koorts. Afnemers van geitenmelk borgen deze vrijwillige maatregel door alleen melk af te nemen van bedrijven die deelnemen aan het GD-programma.

De vakgroep LTO Melkgeitenhouderij wijst de melkgeitenhouders die zich nog niet hebben aangemeld op hun verantwoordelijkheid. "Op korte termijn moeten alle geitenhouders deelnemen", aldus LTO. Bij de verplichte vaccinatie tegen Q-koorts bleek dit ook een lastige opgave. Ook toen waren er een aantal melkgeitenhouders die hun dieren te laat lieten vaccineren.

De ministers van LNV en VWS hebben in juli het vervoers -en fokverbod voor Q-koortsvrije bedrijven opgeheven onder voorwaarde dat de sector borgt dat er alleen dieren worden aangevoerd die voldoen aan de Q-koortseisen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dankaan

  Inderdaad geitenboer,dieren uit buitenland kun je bloed tappen op q koorts.
  Maar weer een beleid wat door een stel
  stommerikken is afgedwongen en gemaakt!!!!!

 • no-profile-image

  henk

  Wat is er nu precies vrijwillig aan, als je niet meedoet kan je geen melk meer leveren.
  Vrijwillig, ja ja.

 • no-profile-image

  geitenboer

  wat een dom gelul!
  daar is nix vrijwilligs aan!

  als je niet akkoord ga zetten ze "gewoon" je bedrijf op slot!

 • no-profile-image

  Jacco

  Haal dit artikel toch snel van de site! Wie houden we nu eigenlijk voor de gek? Zonder dit programma zou er geen versoepeling komen en zonder aan te melden mag je geen melk meer leveren. Alleen de GD wordt er weer beter van met hun tarief van 500 Euro per bedrijf, of was dat toch een vergissing? Gelukkig dat hun automatiseringsafdeling dit lang niet aan kan.
  Leuk moment ook van plaatsen van dit artikel, na dat klote-bericht van eerder vandaag!

Of registreer je om te kunnen reageren.