389 x bekeken 4 reacties

'Geen fouten Natura 2000'

Nederland heeft bij de aanmelding van Natura 2000-gebieden terecht geen rekening gehouden met menselijke activiteiten.

De Europese Commissie zou dat niet hebben toegestaan, zo schrijft landbouwminister Gerda Verburg in een brief aan de Tweede Kamer.

De habitatrichtlijn stelt dat voor de keuze en afbakening van gebieden andere dan ecologische criteria geen rol mogen spelen. Jurisprudentie bevestigt dat. Voor economische, culturele of sociale afwegingen was bij de aanmelding in Brussel dan ook geen ruimte.

Verburg betwist hiermee de opvatting van Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP), die stelt dat bij de keuze van de gebieden ook andere factoren een rol hadden mogen spelen. Op het aanmeldingsformulier werd hier namelijk expliciet naar gevraagd.

Volgens de minister wilde de Europese Commissie hiermee slechts gegevens inwinnen voor de vorming van een databank. De door de lidstaten ingevulde antwoorden zijn echter niet gebruikt voor de selectie van de natuurgebieden. Dat Nederland deze vragen niet heeft ingevuld, heeft dus geen invloed gehad op de aanmelding.

In diezelfde brief houdt Verburg vol dat de kwalificatie ’goed’ wat betreft de beschermingsstatus bij de aanmelding van de Westerschelde een juridische kwalificatie was. Dit had dus niets te maken met de ecologische omstandigheden, die als ’zeer ongunstig’ te betitelen zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Elbert Dijkgraaf toont weer eens een gebrek aan kennis en brengt daarmee zijn partij weer in discrediet.

 • no-profile-image

  Steven

  Het vreemde van deze discussie is ook dat de aanwijzing nog iets heel anders is dan de uiteindelijke besluitvorming over maatregelen en consequenties voor andere activiteiten. Europa geeft daarmee juist wel ruimte voor menselijke activiteiten. Onzinnig en dom dus om telkens maar te zeuren over die aanwijzing en het getuigd inderdaad niet van kennis van zaken. Je vraagt je af wat die duurbetaalde kamerleden eigenlijk doen.

 • no-profile-image

  Ten Cate

  Dit was 10 jaar geleden al bekend. Raar dat het nu als nieuws wordt gepresenteerd.

 • no-profile-image

  Els

  inderdaad geen nieuws, maar een continue politiek spel om de simpele zielen die zich niet in de materie verdiepen te winnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.