37 reacties

Einde LNV nadert snel

Het lijkt er sterk op dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) binnenkort verdwijnt.

Dagblad Trouw meldt vanochtend op basis van anonieme bronnen dat de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV overeenstemming hebben bereikt over de fusie van departementen.

Zo zou LNV worden samengevoegd met Economische Zaken (EZ) tot een ministerie voor Bedrijvigheid. CDA-er Maxime Verhagen wordt genoemd als minister. Of er een apart staatssecretariaat voor landbouw komt, is nog onduidelijk. De ministeries Vrom en Verkeer en Waterstaat gaan samen in het nieuwe departement Ruimte.

De aanstaande reorganisatie van de rijksoverheid komt niet als een verrassing. VVD en CDA pleiten al langer voor afslanking door samenvoeging van ministeries. De christendemocraten hadden LNV daarbij graag buiten schot gelaten, maar begin deze week gaven zij hun verzet op. De VVD liet voor de verkiezingen al weten EZ en LNV het liefst te laten fuseren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zwalker

  Het moment van afscheid komt voor LNV steeds dichterbij en rat Gerda lijkt het zinkende schip al te gaan verlaten. Las ik niet ergens dat zij bij streekgenoot Piet Oostveen heeft gesolliciteerd naar de dubbelfunctie van Polsstok en Zwanenhaak? Nou ja, ze sprak altijd al met een gespleten tong en dat er totaal geen vorm aan dat mormel zit weet iedereen die haar naaktfoto's in de Glossy Gerda heeft bekeken. Als polsstok lijkt ze fysiek wel geschikt, maar welke kerel wil daar nou in klimmen?

 • no-profile-image

  ad

  IK hoop dat het doorgaat met de PVV kan de helft uit den haag naar huis .

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  AD uit Gapinge, ik werk in de zorg en ben dus helemaal geen vriend van politici, ambtenaren en beknibbelingsbeleid. Maar als er in Den Haag de helft van alle bestuurders en ambtenaren wég zou kunnen worden bezuinigd zonder catastrofale gevolgen voor land en volk, dan stond dit land er wel heel erg slecht voor.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Denker, jij denkt een beetje smalletjes hoor. Als LNV verdwijnt, verdwijnt natuurlijk niet meteen de hele agriwetgeving, maar wél het beleid. Of denk je dat men bij EZ zit te wachten op besmette top- en beleidsambtenaren? Forget it but. Die worden gewoon weggebonjourd als landbouwattaché in Verweggistan! Opgeruimd is netjes, immers! En de eerste wet die per injector onder de zoden moet worden gewerkt is de Mestwet!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Maak 't Effe, lijkt me sterk dat er nieuwe ambtenaren zijn aangesteld om zittende collegae weg te saneren. Naar mijn ervaring gebruikt de overheid daarvoor externe efficiencybureaus. En die consultants kosten per kop op jaarbasis meer dan 10 wegbezuinigde schaal 6-8 ambtenaren! Bij LNV flikte zo'n 12 jaar geleden Cees Veerman(toen nog geen minister maar Directeur DLO en voorzitter Raad van Bestuur LUW) het kunstje om onder Jozias van Aartsen alle LNV-instituten te verzelfstandigen en onder te brengen bij de WUR. Al die ambtenaren verloren op 1 juni 1998 met één ministerieele pennenstreek hun beschermde status en traden meteen (bij machinaal aangemaakt schrijven van Veerman) in dienst bij de WUR. Geen vakbond kon daar iets tegen doen! Nu is LNV tientallen malen méér geld kwijt aan peperdure opdrachten bij de geprivatiseerde ondernemingen, dus de belastingbetaler is al 12 jaar de dokkende dupe van dit onversneden wanbeleid. En er is geen enkele vorm van transparantie of controle op de deugdelijkheid van de output van die WUR-dochters. En evenmin op de WUR als wetenschappelijke instelling.

 • no-profile-image

  boerke

  Ik heb liever te maken met een ministerie voor bedrijvigheid als met een ministerie voor natuurontwikkeling dus ik denk dat het helemaal niet slecht hoeft te zijn, want het economisch belang van de landbouw voor dit land was bij LNV een ondergeschoven kindje! Alle landbouwwoordvoerders van CDA en VVD ten spijt.

 • no-profile-image

  Zwijneridder

  Eindelijk, achter elke boer staat bijna een ambtenaar. Die hebben zoveel tijd over dat elke drie jaar de regels veranderen.

 • no-profile-image

  G.B.

  Het CDA ruimt het LNV op met zijn netwerken en specialisten op landbouw gebied, waar vindt je nu nog een politieke standpunt over landbouw in den Haag en naar de EU ?
  Doe de WU en allen gelieerden landbouw instituten er ook automatisch maar bij en de sector verdwijnt vanzelf.
  Landbouw toeslagen verdelen onder de provinciale landschappen en zwaaien met het handje. doei.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Maak 't Effe, jij redeneert wel erg simpel als je ambtenaren de schuld gaat geven van kapitale ministeriele blunders zoals Betuwespoorlijn, HSL, Noord-zuidlijn, de A73 tunnelellende en ga zo maar door. Met deze voorbeelden gingen al meer dan 200 miljard pietermannen naar de haaien. Daarom bezuinigen louche politici van de verantwoordelijke partijen zoveel hardwerkende ambtenaren weg. Niet omdat die onnodig zijn, maar om begrotingszaken glad te strijken. En geloof me: dat heeft met verantwoord bestuur en beleid geen zak van doen!

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Hoe eerder hoe beter.

 • no-profile-image

  Demeter

  Euhhhh en nu de boeren nog opheffen zeker. Hoe komt het trouwens met mijn subsidie, wie gaat dat dan uitbetalen. Zonder moet ik weer meer koeitjes melken en daar heb ik niet veel trek meer in. Die 30% verleasen bevalt me hartstikke goed, samen met de natuursubsidies heb ik het een stuk makkelijker gekregen.

 • no-profile-image

  BK

  Dan zijn we ook hopelijk ook van Verburg verlost! Weet ze ook is hoe het voelt om bestolen te worden net als wij die beslolen zijn met onze grond.

 • no-profile-image

  Geen MKZ geweest in

  Toch jammer voor het CDA dat zij de nieuwe minister leveren.
  Ik had liever gehad dat de kop van een D66 minister gesneuvelt zou zijn op het dossier Kootwijkerbroek.
  Voor wat betreft de samenvoeging een goede move zoals wellicht bij de kritische lezer bekend worden binnen het ministerie van LNV vrijwel uitsluitend biologische broodjes gegeten en binnen economische zaken vrijwel uitsluitend reguliere broodjes. Mijn voorzichtige conclusie is danook dat de reguliere boer beter af is bij de beleidsmakers van EZ.

 • no-profile-image

  Jan Klaassen

  Spotvogel = herkauwer = wipstaartje = katja = van den bergh = enz. enz.

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Mis gegokt nép Jan Klaassen. Ik ben Kat, die vroeger ook wel als Wandelaar berichtjes plaatste. Lekker puuuuhhh!

 • no-profile-image

  Gooi alles maar

  Nog even, en dan gaat de hemel met de hel fuseren.
  Het moet niet gekker worden.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Kritische Lezer, je geeft hieronder om 13.59u weer een glasharde en loepzuivere analyse van wat er allemaal krom zit aan LNV en WUR. Onbegrijpelijk dat er nog altijd boeren zijn die niet in de smiezen hebben hoe ze met z'n allen letterlijk genaaid worden. Jammer dat Spotvogel er niet meer bij is, want hij heeft ook een scherpe kijk op alle misstanden in den Haag en Wageningen. Of Henk van der Pol, de onbetwiste kampioen als het gaat om minutieuze uitleg over de fouten in de Mestwetgeving en het ontstaan van de Minasgaten.
  Het zou een goed idee zijn om vanuit Kootwijkerbroek een procedure te starten tegen LNV met als inzet de aantoonbare koeien van fouten die er tijdens de Mkz ruimingen gemaakt zijn. Dat kan dan meteen een diepgaand onderzoek naar de gang van zaken tijdens de varkenspest en de vogelgriep aanzwengelen. Want de reuzenappel die er vanuit agrarisch Nederland nog met LNV te schillen valt, mag niet doelloos tot reorganisatiemoes vermalen worden.

 • no-profile-image

  TPH

  Beste Denker uit Enschede, mooie reactie heeft u gegeven op het artikel. Ik kan me prima aansluiten bij uw mening en argumenten!
  Mvg.!

 • no-profile-image

  de denker

  die megabedrijven hebben mijn inziens geen invloed op omvang LNV , want er zijn volgens mij echt niet minder ambtenaren gekomen de laatste jaren. Dit impliceert de stelling van PEERKE namelijk

 • no-profile-image

  karel zwerver

  Er brand al vier dagen een kampvuur op het dak van LNV hier vlakbij. Volgens mijn zijn ze bezig om alles over de veeruimingen te vernietigen.

 • no-profile-image

  de denker

  Kritische lezer en anderen,

  Iedereen lijkt te denken dan als LNV weg is de wetgeving verandert. Lijkt me nogal een naive denktrant. en die ambtenaren worden gewoon overgeplaatst naar EZ. Gezien de gang van zaken bij reorganisaties zijn het vaak niet te praktische medewerkers die blijven dus ik snap de hoera stemming niet.
  ps als de EU geen eisen stelt aan de mestwet onder druk van boetes, ben ik het helemaal eens met critisie van de MESTWET .

 • no-profile-image

  peerke

  Eigen schuld dikke bult. Eerst de boeren opruimen en dan jammeren dat LNV verdwijnen gaat. We hebben toch ook geen ministerie van kleine groepen ondernemers. Verder komt dit door de mega bedrijven zelf.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Als de Denker uit Enschede nu eens echt na zou gaan denken.....! LNV is een ministerie dat eigenlijk voor de landbouw zou moeten zijn, maar zich in de loop der jaren tégen de landbouw heeft gekeerd. Een van de uitingsvormen hiervan is het feit dat men koste wat kost een milieuprobleem in stand wil houden. Al jaren wordt daar aangegeven dat het zgn. milieuprobleem is ontstaan door fout rekenen/tellen. (lees: het ontkennen van de processen/omzettingen in mest). In de praktijk is dit ook al jaren duidelijk. Maar nee hoor, het zal en moet hoe dan ook vervuilend zijn. Dit in samenwerking met Wageningen, dat inderdaad lang geleden al bij het ministerie van onderwijs ondergebracht had moeten worden. Dit om onafhankelijkheid te waarborgen, die nu ver te zoeken is. Wageningen is van een hoogstaande universiteit verworden tot het lachertje van de eeuw, met een bedroevend laag kennisniveau. Dus wat er erg aan is als er gekort wordt op onderzoek...? Veel waarde heeft dit niet, behalve voor LNV, dat immers graag de "vervuiling" in stand houdt. "De strenge controles zijn zo streng vanwege de uitzondering die we hebben op gebied van mestregulatie" (ik neem aan dat je derogatie bedoelt), ook dit is onzin. Als je werkelijk zou snappen (je bent immers een denker), wat de mestwet uitrekent, dan snap je ook dat die derogatie een sigaar uit eigen doos is. Ga daar maar eens over nadenken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ruimte, dat lijkt mij ook het meest logische Karin. En voor de natuur wellicht nog niet zo'n slechte deal, want minder dan onder LNV kan het niet meer worden. Maar je hebt gelijk: dit kabinet is er nog niet en ik denk dat als het er komt, het ook weer heel snel zal verdwijnen.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Ik wil haar wel gebruiken om de Karnemelksloot mee over te springen!

 • no-profile-image

  zwalker

  Heldhaftig hoor Jan. Probeer ook de Vecht eens! Of het Amsterdam Rijn kanaal. D'r mot toch van dat mens af te komen zijn!

 • no-profile-image

  Karin

  Ik ben benieuwd waar Natuur dan onder komt te vallen. Ik vermoed onder het nieuwe departement Ruimte (= VROM + Verkeer en Waterstaat).
  Voedselkwaliteit kunnen ze trouwens ook bij Volksgezondheid onderbrengen.
  Maar als dit nieuwe kabinet, áls het er al komt, weer valt voordat het besluit over de fusie genomen en door het parlement is goedgekeurd, gaat het feest niet door.
  Ik gok op dat laatste.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Piet, ken het ook in leesbaar Nederlands?

 • no-profile-image

  johan van oldenbarneveld

  "Beul,....maak het kort!"

 • no-profile-image

  de denker

  de VVD heeft de dierrechten bedacht en nu het samenvoegen ministeries.
  (eerste klap om concurrentie positie kapot te maken binnen EU) en nu nog even LNV oprollen. Nog minder lijntjes voor boeren naar Den Haag. Halen de liberalen heel sluw de wind uit de zeilen van Thieme etc.
  en dan krijg je een log orgaan met den haag kennende nog meer ambtenaren. Dus waar die hoera stemming bij enkelen vandaan komt snap ik niet. Mag iemand mij aangeven waar EZ het licht ziet en LNV niet ? De controles zijn vaak zo streng ivm onze uitzondering binnen EU ivm mestregulatie.
  Verder zal er wel gekort worden op onderzoek etc. Vergeet niet dat als LNV verdwijnt de WUR en de HAS onder onderwijs komen (helemaal een PVDA bolwerk). Ik zie liever dat op elk ministerie bijv 30 % minder ambtenaren komen inclusief inleen. Dat levert meer op en we houden directe lijnen. Verder denk ik dat hoe minder een minister een raakvlak heeft met het platteland hoe slechter het wordt voor de boeren. LET maar op !!!

 • no-profile-image

  boer

  Ik kan me helemaal vinden met de reactie van boerke uit het zuidoosten (2e reactie). LNV had mooi kunnen zijn, maar was uitgegroeid tot één groot natuurmonster; het realiteitsgehalte was ver te zoeken bij LNV.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Voor mij staat dat als een paal boven water, Geen MKZ. We worden door LNV al jarenlang belazerd. (Denk aan mestwet, dierziektes, perceelsregistratie en benadelen van boeren in welk opzicht dan ook). Conclusie: (geen voorzichtige) LNV: WEG ERMEE!!!

 • no-profile-image

  Wachtgeld tot pensioen

  De rijksoverheid heeft de keurmeester als ambtenaar van de R.V.V. wegbezuinigd. De slachthuizen betalen zich blauw voor de hoge keurtarieven van de K.D.S. De PD is nu voor een groot gedeelte het door de boeren betaalde N.A.K. welke geen ambtenaar meer zijn.
  Raad eens wie de verplichte Brusselse controles op de bedrijfstoeslag straks gaat betalen, de burger of de boer ?

 • no-profile-image

  Maak 't

  Jawel, maar er zitten er natuurlijk ook zat die geen mieter te doen hebben en daardoor een hoop onzin produceren. Hebben we alleen maar last van. En Jan, natuurlijk staat dit land er slecht voor. Waarom denk je anders dat er zoveel belasting moet worden betaald? Vnl. om dit soort uit de hand gelopen rijksbemoeienis in stand te houden.

 • no-profile-image

  piet

  Maak t u geeft groot gelijk de ambtnaren zijn een soort paraciten . Ze geven er niks om als het gewone volk in rij staat bij de voedzelbank. Ze gaan gewoon door met hun werverschaving.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Denk je nu werkelijk, Herkauwer, dat er ambtenaren worden wegbezuinigd? Vergeet het maar. Het eerste dat ze deden is 300 ambtenaren aantrekken die moesten bekijken hoe er ambtenaren weg konden. Die blijken dus niet weg te kunnen (rechten). Daarna heb je dus 300 ambtenaren extra die ook weer niet weg kunnen, enz. En ook nu weer: volgens de dames en heren politici zet het nauwelijks zoden aan de dijk, het snijden in de overheid. Ik weet wel zeker dat het nogal wat scheelt als driekwart eruit wordt gesodemieterd.

 • no-profile-image

  fusie

  Nou daar gaan we weer de fusie kermis op.... botsautos, draaimolens en boksballen meppen en prijsschieten... Welkom in NL

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.