5 reacties

Economie groeit met 2,1 procent

De Nederlandse economie zit in de lift.

In het tweede kwartaal steeg het bruto binnenlands product met 2,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In vergelijking met het eerste kwartaal groeide de economie met 0,9 procent. De goede cijfers zijn vooral te danken aan de export van producten uit de chemische, metaal- en elektrotechnische industrie. Het niveau van de investeringen blijft vooralsnog achter bij vorig jaar (-5 procent), hoewel herstel zich inmiddels heeft ingezet.

De groei van de landbouw is beperkt. Daar waar de industrie in het tweede kwartaal ruim 8 procent meer produceerde, is dat in de agrarische sector slechts 1,8 procent.

In de bouwnijverheid is er nog steeds sprake van een flinke krimp; in deze branche nam de productie opnieuw met meer dan 10 procent af.
De economische groei in Nederland ligt boven het Europese gemiddelde van 1,7 procent. Alleen Slowakije (+4,9 procent), Zweden (3,6), Duitsland (3,7), Estland (3,5) en België (2,2) deden het de afgelopen maanden beter, zo becijferde Eurostat gisteren. Letland ( -3,9 procent) en Griekenland (-3,3) staan onderaan de lijst. Overigens is Slowakije het enige euroland dat nog niet de toezegde lening aan Griekenland heeft overgemaakt.

De cijfers tonen aan dat de meeste Europese landen langzaam omhoog krabbelen na maanden van krimp of beperkte groei. In het derde kwartaal van vorig jaar nam de economie van de 27 lidstaten nog met 4,3 procent af.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Economie in de lift, inflatie nog veel meer!

 • no-profile-image

  Maak 't

  Dit is wat je noemt "pep-talk" Nog niet zo lang geleden hadden we nog te maken met "de ergste crisis sinds de dertiger jaren".

 • no-profile-image

  keutelboer

  Inflatie betekent eigenlijk dat je meer geld omzet bij dezelde hoeveelheid goederen of diensten . Dus je kunt meer geld omzetten bij minder of de zelfde hoeveelheid produkten of diensten . Ik vraag mij of je dan van groei mag spreken . Bij echte groei moeten het aantal produkt en diensten in omzet aantallen meer worden . Dan kan de werkgelegenheid ook weer groeien . En daardoor zal de vraag alleen maar toenemen .

 • no-profile-image

  prikker

  In Amerika, ondanks al die miljaren die er ingepompt zijn, neemt de groei alweer af...

 • no-profile-image

  john

  doordat wij goedkoop voedsel produceren kan de economie groeien.. Misschien is die crisis van 2008/2009 nog het gevolg van het slechte graanjaar 2007.. voedselprijzen stegen wereldwijd en vele mensen kwamen in de financiele problemen. toen kwamen er die risico hypotheken tevoorschein. hmm eten wordt duur, die nieuwe auto komt volgend jaar wel of, de mand met boodschappen is 2 keer zo duur.. ik kan nu de hypotheek en mijn leningen niet aflossen. Een goede voedselvoorziening is de basis van een gezonde econpmische groei.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.