Redactieblog

405 x bekeken 2 reacties

Dieptepunt in aantal slachtingen schapen

Het aantal slachtingen van schapen is dit jaar op het laagste niveau in twintig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van januari tot en met mei werden dit jaar 218.100 schapen geslacht. Dat is ruim 15 procent minder dan vorig jaar. Het aantal geslachte dieren ligt 23 procent onder het meerjarig gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Gemiddeld werden er 283.630 schapen geslacht in de periode van januari tot en met mei.

In 2000 en 2007 werden in deze periode met meer dan 340.000 dieren de meeste schapen geslacht in de eerste vijf maanden van het jaar. De daling van het aantal slachtingen heeft volgens Andries Kingma van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) meerdere oorzaken. "Een van de belangrijkste oorzaken is het Offerfeest. Dit Islamitische feest zorgt doorgaans voor 100.000 extra slachtingen. Dit feest heeft de afgelopen jaren in de periode van januari tot en met mei plaatsgevonden. In 2010 was het feest echter in november, waardoor het in een andere periode viel", legt Kingma uit.

Daarnaast heeft de koude winter zijn weerslag gehad op het aanbod van dieren. "Door de koude winter was de groei uit de lammeren. Sommige dieren zijn zelfs lichter geworden. Hierdoor hebben schapenhouders besloten de dieren langer aan te houden, ondanks de goede prijzen die dit voorjaar werden betaald. Je ziet nu zelfs dat de dieren ook in juni en juli nog blijven lopen, omdat ze door het koude en natte voorjaar ook nog weinig gegroeid zijn." Deze trend onderschrijft ook Erich Rhöse van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rien

  Dieptepunt omdat er minder dieren zijn vermoord.... Ik weet niet wat ik lees.
  In 5 maanden tijd meer dan 200.000 weerloze dieren vermoord. Afgeslacht door een stel uiterst laffe, schofterige "mensen".
  Dat noem ik OOK een dieptepunt ja. Een dieptepunt van beschaving.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Helemaal mee eens beste Rien. Vroeger waren er nauwelijks schapen in ons land, toen moesten we van de EEG/ EU gesubsidieerd een buffer kweken tegen Nieuw Zeeland (ooipremie). Vervolgens importeerden politieke idioten miljoenen moslims als goedkope sociale woningbouwbetrekkers, ww-loket bestormers en kinderbijslaguitbaters. En nu worden er ieder jaar honderduizenden schapen (en geiten) beestachtig de strot afgesneden. Civilisatie upside down! Zo'n slecht politiek-ethisch alternatief is Wilders dus nog niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.