Redactieblog

265 x bekeken 8 reacties

Cumela waarschuwt voor stijging dieselprijs

Loonwerkersorganisatie Cumela maakt zich zorgen over de brandstofprijzen.

"Dit jaar is de diesel al 15 procent in prijs gestegen. Het prijsniveau is 27 procent hoger in vergelijking tot begin 2009", zegt Hannie Zweverink van Cumela Nederland. Brandstofkosten vormen tussen de 8 en 12 procent van de kosten voor loonwerkers, zo blijkt uit bedrijfsvergelijkend onderzoek van Cumela. "Uit de jaarcijfers blijkt dat op veel bedrijven het resultaat in 2009 op peil is gebleven dorodat de brandstofkosten in dat jaar aanzienlijk lager waren dan in 2008", legt Zweverink uit.

Ze vreest dat bedrijven dit onvoldoende opmerken en de stijgende prijzen nu onvoldoende worden doorberekend naar de klanten. "De prijsstijging gaat sluipenderwijs, waardoor veel ondernemers het niet in de gaten hebben. Op lange termijn komen de rendementen daarmee onder druk te staan." De stijging betekent volgens Cumela dat de kostprijs voor de loonwerkers met 1 tot 1,5 procent stijgt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exact

  Akkerbouwer, ik ben geen loonwerker en gelukkig maar. Hoe denk jij je hoofd boven water zou moeten houden met de tarieven die zij rekenen? Je mag niet kunnen rekenen om loonwerker te worden. Anders stop je al voordat je begint. Daarbovenop kun je je nog te pleuris werken ook. Zelf ben ik dan liever akkerbouwer.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  beste Cumela, leuk dat u de brandstof prijzen vergelijkt met het laatste dieptepunt van 2009. echter bent u vergeten dat toen de diesel prijzen in 2007-2008 piekte tot een niveau van bijna een euro voor de rode diesel, de loonwerkers hun tarieven accuut en zelf gedurende het jaar naar boven schroefden middels een op de factuur vermelde diesel toeslag. toen de prijzen van diesel in 2009 in elkaar klapte zijn de dieseltoeslagen op de factuur verdwenen en zijn de tarieven met eenzelfde bedrag opgeschroeft. Dus beste cumela als de diesel boven de 1 euro/l komt zonder dat de tarieven vooor loonwerk opgeschroeft worden, heeft u recht van spreken. beetje flauw van u om een vergelijking te trekken met een op dat moment lage olieprijs.

 • no-profile-image

  pietje

  Kijk de granen zijn flink gestegen, dus logisch dat de brandstof prijs ook stijgt. M.a.w. alles wordt duurder en de euro is straks gene knoop meer waard. Dus maak veel schulden met dure euro en los af met goedkope euro. Tel uit je winst!!!!!

 • no-profile-image

  ben

  weer een punt om te ruzien ;voor de boer is het te duur deze tarieven ,want ze zijn al leeggemolken van hun afnemers en voor de loonwerker ja die moeten ook zien te overleven ,wat is duur ,daar is ook veel prijsverschil in loonwerk ;nederland maaien 175 euro hier van 110 tot 150
  en de goedkoopste heeft het modernste machine
  bieten 200 tot 250 belgie nederland 350
  weet niet wie verdiend maar ze kopen toch altijd nieuw bij,dus lul nog wat verder

 • no-profile-image

  exact

  Ben, we hoeven niet te ruziën of te lullen. Je kan gewoon je standpunt geven, voor de rest verandert er weinig. Feit is dat er steeds minder loonwerkers en boeren komen en dat alles steeds groter wordt. Een loonwerker zal globaal meer capaciteit per uur moeten halen om zijn kost te verdienen. Daarvoor zijn de grotere, duurdere machines nodig, waarmee meer gedaan wordt. Het blijft vervolgens een puzzel om rond te komen. Dat kan niet anders. Zo kunnen bepaalde investeringen in machines op een gemiddeld akkerbouwbedrijf in NL gewoon niet rendabel gerekend worden. Vandaar dat je her en der meer samenwerkingsverbanden ziet ontstaan of opschaling. Hier hoeft geen ruzie over gemaakt te worden, dat is een ieders keuze. Het mag hopelijk nog wel opgemerkt worden dat het gemiddelde inkomen van een akkerbouwer zeer marginaal was de afgelopen jaren?

 • no-profile-image

  Geurt

  De rode diesel wordt niet verboden,dan maar de prijs laten stijgen,linksom of rechtom incaseeren doet men toch,niet dan.

 • no-profile-image

  exact

  Dan is het juist de kunst om met die goedkope Euro goed om te gaan. Dan krijgen we te maken met mechanismes en een manier van zaken doen die ons volstrekt vreemd is, maar wel ontzettend veel perspectief kan bieden! het zou mooi zijn.

 • no-profile-image

  joop

  hoe kan je als akkerbouwer ooit rijk worden .Wat je in 1 jaar goed verdient moet je over 5jaar weer uitsmeren

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.