Redactieblog

3 reacties

CBS: fosfaat uit mest steeds beter benut

De benutting van fosfaat op landbouwgrond wordt steeds beter.

Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van bemestingsgegevens en cijfers over de geoogste gewassen. Sinds 1990 is de benutting van fosfaatbemesting met 60 procent gestegen. In 2009 bleef een kwart van de fosfaatbemesting achter in de bodem, terwijl dit in 1990 bij 55 procent van de fosfaat uit de mest het geval was. De hoeveelheid fosfaat die via kunstmest of dierlijke mest wordt aangewend is in dezelfde periode met 45 procent afgenomen, vooral door het aangescherpte mestbeleid.

In 2009 werd 61 miljoen kilo fosfaat uit dierlijke mest aangevoerd op landbouwgrond. Uit kunstmest was dit 12 miljoen kilo. Daarmee is de aanvoer in 2009 vrijwel gelijk aan die van 2008. Bij de bemesting met stikstof is een geringe daling te zien in 2009. Er werd 342 miljoen kilo stikstof uit dierlijke mest aangewend, 1,2 procent minder dan in 2008. De stikstofaanwending uit kunstmest was met 230 miljoen kilo gelijk aan het gebruik in 2008. Het kunstmestgebruik is in 2009 43 procent lager dan in 1990. Bij stikstof uit dierlijke mest is in dezelfde periode een daling van 30 procent te zien.

De hoeveelheid kalium uit dierlijke mest was in 2009 met 398 miljoen kilo 1,7 procent lager dan in 2008. De aanvoer via kunstmest was met 24 miljoen kilo kalium in 2009 gelijk aan die van 2008.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Evert

  Je hebt leugens, je hebt GROTE leugens, en dan heb je de statistieken, Een links verhaal. Boeren zijn goed op weg maar het moet nog even aangescherpt worden. Wij hebben geen vertrouwen meer in de overheid.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Een gróót succes, het mestbeleid. Wat is het toch fijn in een land te leven met zoveel deskundigen.

 • no-profile-image

  henk

  je hebt mensen, je hebt domme mensen, en je hebt hele domme mensen

Of registreer je om te kunnen reageren.