Redactieblog

447 x bekeken 4 reacties

Arla kietelt FrieslandCampina biologisch

Interessant. Arla heeft bekendgemaakt met een nieuwe biologische zuivellijn te komen. Als antwoord hierop wordt ook FrieslandCampina actiever in de sector.

Dat doet ze door voor de Boerenlandmelkproducten alleen biologische melk te gebruiken. Dat levert een toenemende vraag naar biologische melk op. Samen met de extra vraag van Arla verwacht de biologische zuivelsector tientallen miljoenen extra liter melk te kunnen hebben.

Zou dit een gunstig neveneffect zijn van de gedwongen verkoop van de melkfabriek in Nijkerk aan Arla? Toegegeven, we waren er niet gelukkig mee. Dat 'Brussel' FrieslandCampina verplichtte twee fabrieken te verkopen aan concurrenten vonden we raar. Het belang van de boeren was daar niet mee gediend, vonden we. We gingen fuseren om meer marktmacht te krijgen. We kregen er twee concurrenten bij.

Intussen zijn we uit de droom ontwaakt dat de fusie van Friesland Foods en Campina marktmacht zou brengen. Dat was een fusieverhaaltje om de leden over de streep te trekken. Niet erg netjes, maar zo schijnt dat in de kringen van de bestuurders te gaan. Vandaar ook de grote afstand tussen het lid en de coöperatie.

Met de biologische opmars van Arla in Nederland wenkt er plotseling nieuw perspectief. FrieslandCampina is wakker geworden. Ze verkeerden in een biologische winterslaap, maar nemen plotseling ook initiatieven. Dat is dan het goede van de komst van Arla. Wat mij betreft mag die FrieslandCampina wel vaker kietelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anne koekkoek

  zo, vergaderboer wordt ook wakker gekieteld !!

 • no-profile-image

  bio boer

  Winterslaap? De houding van Friesland t.o.v bio had meer weg van een ijstijd.
  Jaren hebben ze daar onder een steen gelegen. Heb hier vergaderboer nooit over gehoord, anders dan smalende typeringen van de sector in de trant van houthakkersmelk. Onze trendwatcher, met zijn vizier op de achterdeur in plaats van op de markt, er is er snel bij.

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Bioboer, gister heb ik de Campinabacter-koeltankbacterie virtueel losgelaten en ziedaar: meteen wordt Vergaderboer tot leven gewekt! Ik meende eigenlijk dat die man met zijn verzuurde hersenen zichzelf in geitenmelkstremsel had laten invriezen. Dit om ook eens in alle stilte een daad te stellen. Want mekkerend blaten doet hij al véél te lang!

 • no-profile-image

  koetje

  En hoe denkt FC zijn biomelk te gaan promoten zonder zijn gangbare veehouders op de ziel te trappen?Via Wakker Dier misschien?

Of registreer je om te kunnen reageren.